Europe Code Week
Europe Code Week / АРИР
Около 40 старозагорци, с интереси в областта на дигиталните технологии, се включиха в четвъртото издание на Европейската седмица на програмирането в Стара Загора Europe Code Week. Участниците бяха от различни възрастови групи-от ученици до хора в активна възраст, които търсят нова кариерна възможност.

Целта на тазгодишното събитие беше да мотивира аудиторията и да покаже, че сферата на информационните технологии е достъпна и отворена за всеки човек, стига той да има мотивацията и упоритостта да се развива в тази насока.  

Програмата на Europe Code Week 4 Stara Zagora беше разделена на две части.  В първата част четири старозагорски фирми представиха своята дейност, свободни работни позиции и обучителни и стажантски програми. След нея се проведе дискусия с трима специалисти в IT сектора, които отговориха на разнообразни въпроси, зададени от присъстващите, като една от темите беше потенциалът на Стара Загора като IT дестинация.   

За следващото издание през 2020 година организаторите плануват в програмата да има трудова борса за местните компании.

Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Тя се организира от Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) и Европейски информационен център „Европа Директно – Стара Загора”, а събитието беше напълно безплатно.