ДФИ констатира нарушения на бюджета и отчетната дисциплина в община Казанлък
ДФИ констатира нарушения на бюджета и отчетната дисциплина в община Казанлък / Д.Бобева- архив

 

Нарушения на бюджета и отчетната  дисциплина на община Казанлък са констатирани в специален доклад на Държавната финансова инспекция. Проверката от висшия държавен орган на  изпълнението на миналагодишния бюджет бе предизвикана от 3 писма на Общинския съвет. За тези констатации съобщи председателят на общинския съвет в града Васил Самарски, по време на последното за годината заседание на местния парламент.

Според Самарски, целият доклад на Държавната финансова инспекция ще бъде публикуван в сайта на общинския съвет на Казанлък след празниците. На база констациите на проверяващите са съставени 39 акта за установени нарушения, обяви Самарски. Отделно от съставените актове не са направени допълнително други 35, заради изтичането на давност.

В този смисъл, според Самарски, отговорността за неизпълнението на бюджета носи лично кметът на Казанлък Стефан Дамянов. На база на тези консаттации и остри реплики съветниците не приеха предложените в последния месец на годината промени в бюджета за 2009-та от страна на кмета. Категорчиното им отхвърляне стана повод кметът да обвини старейшините в безотговорност. На свой ред съветниците го контрираха, че не е допустимо да се правят бюджетни  промени  без обществено обсъждане и без предупреждението за орязването на пари от страна на потърпевшите.

В хода на дебатите съветниците решиха децата от Дома за медико-социални грижи в казанлъшкото село Бузовград, които посещават редовна детска градина, да бъдат освободени от такси.

Не бе позволено създаването на нова такси стоянка до открита наскоро търговска верига в Казанлък,  както и не бе прието предложението на кмета Дамянов за отпускане на близо 200 хиляди лева от местния бюджет на 2012 година за съфинансиране на проект по Оперативна програма

„ Регионално развитие", на база на който да се благоустрои казанлъшкия парк „Розариум".

Като мотив съветниците приеха тезата на колегите си от Постоянната комисия по сигурност, че не е коректно да се утежнява бюджет, който няма да се изпълнява от този кметски екип.