Даряват портрет на Никола Гешев на министър Цветанов
Даряват портрет на Никола Гешев на министър Цветанов / netinfo

 Портрет на  шефа на отдел "А"   на Обществена безопасност, трансформиран по-късно в Държавна сигурност- спецполицаят Никола Гешев, рисуван от казанлъчанката Елена Синева, ще получи  на 19-ти януари министърът на вътрешните работи в кабинета на Бойко Борисов - Цветан Цветанов.

Портретът на топполицая  от онези години, заедно с книга със статии и речи на чешкия президент Вацлав Клаус, както и грамота, са богоявленски  дар от УС на Общобългарския комитет „генерал Иван Вълков" в Казанлък. По традиция ежегодно на Богоявление Комитетът отличава  българи, проявили мъжество, патриотизъм и отстояващи националните интереси.

Портретът на Гешев е рисуван преди 4 години, във времето когато сегашната иконографка Елена Синева е била още ученичка в  Казанлъшката художествена гимназия. За модел на портрета е служила снимка на Гешев от служебната му карта  като директор на отдел „А" в Дирекцията на полицията.

Портретът на Никола Гешев, който ще получи настоящият МВР-министър е съпроводен с посвещение от членовете на Общобългарския комитет „Генерал Иван Вълков", каза за Дарик секретарят на организацията Йордан Маринов. По думите му, на гърба на рисувания портрет е написано: „Нека духът на Никола Гешев е с Вас".

Според Маринов, наградата, която Цветанов ще получи има морална стойност. Целта й е да се окаже подкрепа на вътрешния министър  в неговите действия за справяне с престъпността на всички етажи.