/ БТА
Последно поколение апаратура за бърза диагностика на трудни за откриване тумори беше дарена на Комплексен онкологичен център в Стара Загора. Средствата за закупуване на уреда за имунохистохимия и ин-ситу хибритация са събрани по време на кампанията "Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център - Стара Загора", която се осъществи под патронажа на старозагорския митрполит Киприан. Той отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички нуждаещи се.

БТА

„Всички безкористни и неуморни дейности по време на организацията и изпълнението на това дело доведоха до успешен край. Това доказа наличието на гражданското общество и подкрепата му за хората в нужда“, каза по време на откриването д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център.

Идеята за кампанията била на председателя на Районния съд в Стара Загора - Милена Колева, която след като загубила майка си след тежка битка с коварно заболяване, решила да направи нещо, за да помага на хората. „Моята майка Стоянка Костова беше пациент на клиниката повече от шест години и при всяко идване съм я придружавала. Видях как работят специалистите - лекари, медицински сестри и санитари. След като загубих майка си, в нейна памет реших, че трябва да направя нещо, за да помогна на персонала и на пациентите“, разказа съдия Колева.

БТА

В подкрепа на инициативата средства са дарили много неправителствени организации и граждани, които са събрали необходимата сума от 120 хиляди лева. Кампанията е подкрепена от кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен и Нова Загора. По време на откриването специални благодарствени грамоти бяха връчени на дарителите и партньорите на инициативата. 

Здравното здравно заведение е регионален център за лечение на пациенти с онкологични заболявания от областите Стара Загора и Сливен, и за специфични медицински изследвания на пациенти и от Хасковска, Ямболска и Кърджалийска области. Регистрираните пациенти за постоянно диспансерно наблюдение, периодични прегледи и изследвания към момента са 20 000, а всяка година се регистрират около 2000 нови онкологично болни.

Центърът разполага с необходимия кадрови потенциал, съгласно медицинските стандарти, но е необходима непрекъсната подмяна на остарялата диагностична терапевтична и операционна апаратура, както и внедряване на нови методи и средства за диагностика и лечение.
БТА