Три празника на 14 февруари
Три празника на 14 февруари / netinfo
По повод 14 февруари - Международен ден на влюбените, Ден на лозаря  и втори етап на Националната АНТИСПИН кампания, и тази година Община Стара Загора е предвидила множество инициативи. Те се провеждат съвместно с Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, Младежки общински съвет,  Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, РЗИ – Стара Загора,СНЦ „Свят без граници”, клуб „Зараза” - сдружение „Самаряни”, Превантивно – информационен център по зависимости – Стара Загора, БЧК, клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора, Асоциация на студентите по медицина – клон Стара Загора, студенти от Педагогически, Стопански и Аграрен факултет на Тракийски университет, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Стара Загора.
           
Днес от 16.00 часа стартира кампанията на сдружение „Свят без граници“ в кв. „Лозенец“ под мотото „Обичай страстно, люби безопасно!“ с провеждане на здравно-образователни беседи на тема „Секс, наркотици, презервативи“, а на 14 февруари  от 10.00 до 12.00 часа в Аграрния факултет към Тракийски университет РЗИ със съдействието на доброволците от „Свят без граници“ ще предоставят възможност за доброволно изследване и консултиране на всички студенти чрез изнесен Кабинет за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС 10).
           
От 12.00 ч. до 14.00 ч. утре на площада пред Общината отдел „Образование“ към Община Стара Загора организира Младежки хепънинг под мотото: „Да запазим посоката, да продължим пътя!“. За доброто настроение на всички ще се грижат формациите „Звездопад“ и „TheScaryShadows“,  ще има стихове за любовта. Водещите на проявата ще представят накратко историята на празника на лозаря, на празника на влюбените и информация за ХИВ и СПИН. Младежи ще раздават здравно-образователни материали, „валентинки”, балони с „любовни“ късмети, „любовни“ сладки и ще призовават хората да оставят своите послания на импровизирана стена на любовта (въженце, на което ще бъдат закачени посланията). В края на събитието ще бъдат наградени победителите и всички участници в предварително обявения конкурс: „Валентинката на моя клас“, а всички валентинки ще бъдат изложени на табла.
           
Едновременно с това младежите от Младежки общински съвет – Стара Загора ще раздават послания за любовта и виното, ще предложат блиц-викторина и забавни игри с минувачите, „Любовна лотария” (разпространение на специално изработени лотарийни билети с печалби);„Снимка в сърцето” - всички желаещи могат да си направят снимка в специално изработено сърце; изработване на пътека от цветни тебеширени сърца, очертани по стъпките на различни двойки (майка/баща и дете; мъж и жена и т.); блиц-анкета сред публиката относно заблудите и митовете, свързани с ХИВ/СПИН; Флашмоб във формата на сърце с червени балони. Акцентът на организираните от тях прояви е върху любовта, сексуалното и репродуктивно здраве, толерантността, виното, информираността, традициите и диалога между хората или: „Любовта е по-силна от всичко - пази я!”.
           
По същото време доброволците от клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни” и студенти от Асоциацията на студентите по медицина – Стара Загора, обединени от идеята „Любовта помни...Животът е безценен!”, ще разпространяват в централната градска част специално изработени кутийки с любовни послания и ще мотивират старозагорци да се изследват в мобилния кабинет за безплатно и анонимно изследване за HIV, който от 12.30 ч. до 14.30 ч. ще бъде ситуиран пред Общината.
           
Доброволците от „Свят без граници” и МКБППМН ще раздават здравно-образователни материали, а Превантивно-информационният център по зависимости с доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще бъдат „облечени“ в своите червени картонени сърца, върху които непознати минувачи ще оставят послания за любов, дружелюбност и търпимост, а ще получават в дар - красиви хартиени цветя.
           
От 16.00 ч до 18.00 ч. клуб „Зараза” и студенти от АСМБ – Стара Загора ще проведат кампанията „Любовта помни...Животът е безценен!” и в студентските общежития в квартал „Казански“, а мобилният кабинет за анонимно и безплатно изследване ще бъде разположен пред общежитието за всички желаещи да проверят ХИВ-статуса си.
           
Концертът на МОС „Любовни вариации”от 19.30 часа в Младежки домще бъде кулминацията на празничния ден – концерт за любовта, в който ще вземат участие младежи от старозагорските училища и Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора. Концертът ще бъде благотворителен под надслов „Отново за Филип”.