/ Фейсбук
Стотици старозагорци се обединиха в социалните мрежи, за да помогнат на 74-годишния Ангел Грудев. До благородното дело се стига след публикация на Мирослава Колева във Фейсбук групата „Истината за Стара Загора“.

Пенсионерът е останал без покрив над главата си, а повече от месец старозагорци го виждат на пейка, близо до Митрополията в парк Аязмото.

„…стои с наведена глава, страдащ от злочестата си съдба, никого не заговаря и от никого нищо не иска! Ние обаче се спряхме при него и ни разказа, че взима 200 лева пенсия, като половината от нея дава за лекарства, тъй като има проблеми със сърцето, а с останалата част гледа да си купува нещо за ядене, макар, че и те до никъде не му стигат. Радва се ако някой се спре при него и го заговори, казва че добрите хора в днешно време се броят на пръсти!

За съжаление, пенсията му не стига за настаняване в старчески дом, а той всяка вечер спи на вън, на пейката, на студеното! През деня се скита по улиците, а вечер стои на тази пейка (близо до Митрополията), а сега с промяната във времето - не знаем, къде е отишъл.

Моля ви, добри хора, ако някой може да се отзове и да му помогне, да намери къде да го настаним - ще стори едно голямо добро!“, призовава старозагорката в социалната мрежа.

„От Социално подпомагане сме работили с човека и той знае как да се обърне към нас. Въпрос на негово решение е каква помощ ще потърси и от кого. Никого не сме върнали и никой не желае да има страдащи хора по пътищата. Но трябва да е ясно, че всичко е въпрос на личен избор. В Стара Загора има Център за временно настаняване за бездомни, както и Дом за стари хора на Старозагорските бани. Той познава и двете места, ако желае, може да бъде насочен отново“, коментира директорът на Социално подпомагане в областния град Павлина Делчева.

„Прегръщам всички от сърце“, е единственият коментар на дядо Ангел, след като Николай Колев, съпругът на авторката на публикацията, го открива и му споделя как стотици са се обединили и желаят да му помогнат.

Тази седмица целите са да бъде намерен дом за дядо Ангел. В търсенето на едностаен с баня и тоалетна, който да бъде предплатен поне за година напред, активно се включва Дея Хоутикет.

„Разбрахме, че цените за нещо подобно вървят между 50-100 лв./месец. След като дядо Ангел има дом, ще можем да организираме и даренията на посуда и неща от първа необходимост. Целта ни е до края на седмицата човекът да има топъл дом за поне година напред“.

Николай Колев открива банкова сметка на името на дядо Ангел, като се заема и със задачата да следи движението на средствата и харченето им, за да се избегнат злоупотреби.

Направена е и група за улеснение на всички, които искат да помогнат и да се включат в каузата: 

https://m.facebook.com/groups/349693963150078/members/?notif_t=group_milestone¬if_id=1602359672961236&ref=104 - „Да помогнем на дядо Ангел“

Банкова сметка:
BG81 UBBS 8002 4008 8681 50
Ангел Малчев Грудев