Д-р Тотев: Този цирк го играем вече трета година
Д-р Тотев: Този цирк го играем вече трета година / DarikNews.bg, архив

Въпреки, че директорите на болници в областта са подписали анексите с Регионалната здравна каса, те не са подписали кредитните си известия. Това им дава право да претендират за недофинансираните 20% от касата и да си потърсят правата в съда, коментира пред Дарик заместник-директорът на старозагорската болница д-р Живко Желязков.

„Ако бяхме подписали кредитните известия нямаше как да си да си търсим правата в съда, тъй като доброволно щяхме да се откажем от тези 20%", каза д-р Желязков.

„Този цирк го играем вече трета година. Ако до 8 ноември държавата не преосмисли поведението си и не намери пари започваме протести", каза за Дарик директорът на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев. Според него този път обаче лекарите трябва да са единни в протестните си действия.

Пред директорите на болници съществуват две възможности: или да не изплатят заплатите на лекари и сестри, за да успеят да погасят част от задълженията си към доставчиците, или да платят възнагражденията на персонала, но да натрупат още дългове към сметките си. Какви протести действия ще бъдат предприети ще стане ясно на 8 ноември, след Националния съвет на Българския лекарски съюз.