Чудомирови празници  2010 - под въпрос?
Чудомирови празници 2010 - под въпрос? / netinfo

 

Тазгодишните  Чудомирови празници  са под  въпрос, ако Общината в Казанлък не се намеси  и не предприеме действия по организирането на  честванията,  посветени на 120-та годишнина от рождението на патрона на празниците- Чудомир.

Това алармира в специално писмо до кмета на Казанлък Стефан  Дамянов,  председателят на Общинския  съвет Васил Самарски.  

Повод за това настояване на Самарски е продължителното и наложително лечение на директора на Литературно-художествения музей „Чудомир" Пеньо Терзиев, който е изпълнителен директор на фондацията и  главен двигател и организатор на празниците, които се  провеждат вече 18-сет години в Казанлък от 25-ти март до първи април.

Проблемът с организирането и финансирането на празниците се задълбочава и поради факта, че на практика фондация „Чудомир" към  настоящия момент няма легитимен Управителен  съвет и отказът на кмета на Казанлък да участва в него. 

След поредица спешни сбирки са намерени подходящи попълнения за УС на фондацията, но заболяването на Терзиев и кметският отказ на практика са скъсили и направили невъзможно вписването в Съда на новия Управителен съвет на фондация „Чудомир".

По ирония на съдбата всичко това се случва в годината, в  която Чудомировите празници,  превърнали се в една от културните емблеми на Казанлък и България трябва да отбележат 120-та годишнина от рождението на писателя Димитър Чорбаджийски - Чудомир. Заради важната годишнина  празниците тази година имат и своя патрон- в лицето на министър-председателя Бойко Борисов. Председател на Инициативния комитет е министъра на културата Вежди Рашидов. 

В писмото на Самарски до казанлъшкия кмет се напомня също, че ако за  нуждите на празниците е необходимо спешно решение по тяхното финансиране, то е необходимо  до края на тази седмица в Общинсикя съвет на Казанлък да се внесе и доклад с проект за решение.  Това да момента не е направено. 

Същевременно от свои източници „Дарик" научи, че  повечето културни институти от Казанлък са започнали работа по проявите от празниците и тяхната подготовка. Готова е програмата на самите прояви.

За големия Чудомиров юбилей  ръководството на  едноименната  фондация подготяв луксозно 6-томно издание с  творбите на писателя.