площадка
площадка / община Казанлък
Община Казанлък очаква 5 броя 8-метрови и 2 броя 10,5-метрови електробуса от китайския производител на превозни средства „Alfabus”. Договорът за доставка бе подписан през юни тази година с фирма „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД, гр.София.
 
За зареждането на електробусите предстои монтаж на 4 броя зарядни станции, за които бе изграден специално навесно покритие под надлез „Катекс“.
 
Местата за съхранение и зареждане на новите екологични електробуси в Казанлък огледа кметът Галина Стоянова и представители на нейния екип. За безопасността на превозните средства бе решено да се оформи площадка, близо до изградения навес, да се монтират осветление и ограждения.
 
Ще бъде изграден Център за управление, със специализиран софтуер и GPS-и, монтирани в електробусите, което ще позволи въвеждането на системата на т.нар. „умни спирки“, които вече са монтирани в града и ще работят с информационни табла за улеснение на гражданите.
 
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014–2020“, а очкванията са емисиите на парникови газове да намалеят с близо 20 тона годишно.