/ netinfo
Черни картички, със специално послание от шест жени, преживели насилие, изпраща Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора.

На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

„Ние сме шест жени на различни възрасти. Някои сме се откъснали от тази ситуация, други не. Ние сме в млада, ние сме в зряла възраст. Съпруги, разведени или любящи майки...”, е част от посланието, което те отправят.

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

Картичките са адресирани до 26 личности, сред които президента Румен Радев, министри, конституционни съдии, народни представители, общественици. По думите на директора на комплекса Диана Димова, всички те заблудиха хората с „безумните си твърдения, че у нас няма домашно насилие, че законодателството е достатъчно, че жертвите си го търсят сами, че проблемите на семейството се решават под завивките”.

За близо 20 години Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора е подкрепил поне 5 000 жени и деца, пострадали от насилие само на територията на региона.Черната статистика сочи, че 31 жени и 3 деца са били убити за 49 седмици.  

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

Затова в черната картичка, шестте старозагорки, пострадали от домашно насилие съветват и другите жени да говорят за болката, обидата, унижението, боя и проблемите, да изяснят за себе си какво искат да се промени, да не се отказват и да не се примиряват с насилието.

Черните картички са под надслов „Успявам да надживея болката...”.