Бюджет и нова общинска фирма - след сесията в Казанлък
Бюджет и нова общинска фирма - след сесията в Казанлък / ПРЕС ТВ- архив

Общинско предпритие "Комунална дейност и подръжка на инфраструктурата" поема от днес на територията на община Казанлъкс дейностите на досегашните общински звена по сметопочистване, сметоизвозване и третиране на твърди битови отпадъци, озеленяване, инфраструктура и други дейности по подръжката,улично осветление, улична маркировка, почистване на септични ями и канали, почистване на гробищен парк и други.
Общинските съветници днес с мнозинство подкрепиха предложението на кмета Галина Стоянова за създаване на новото общинско предприятие.
Като мотиви за създаване на такова общинско предприятие вносителят посочва: по-добро управление на ресурсите, по-ефективна работа и по-целесъобразно разходване на средствата. Седалището на новото общинско предприятие ще е настоящето седалище на звеното по сметосъбиране и сметоизвозване, на бул. "Никола Петков" 37-А.

По време на днешното си заседание съветниците на Казанлък приеха на първо четене бюджета на общината, в размер на 36 милиона лева, както и Годишната програма за даровити деца.
За друго заседание съветниците отложиха разглеждането на договор с фирма "Грийнпланет" за изграждане на сепарираща система за преработка на отпадъци на територията на община Казанлък.


Сред въпросите, които не получиха решение на днешното заседание е и предложената от председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов промяна в Правилника за дейността на обществения посредник в Казанлък.Предложението на Златанов бе правомощията на обществения посредник да се прекратяват с изтичането на мандата му, независимо от това дали има или не избран нов.
Внесената промяна не събра нужния брой гласове. Така в правомощията си остава досегашният обществен посредник на Казанлък, чийто мандат е изтекъл още на 1-ви септември миналата година. Обявената и проведена през ноември процедура за избор на нов не успя да излъчи приемник на досегашния омбудсман. В момента е в ход нова роцедура за избор на омбудсман.
Аз лично уважавама много госпожа Катя Киликчиева, заяви преди гласуването на предложението вносителят Николай Златанов. Предложението си мотивира с излизане от патовата ситуация, в която се е озовал местният парламент, след невъзможността да избере нов омбудсман.


Очакваната с интерес промяна но Наредба №15 за управление и разпореждане с общинска собственост, касаеща определяна на специални терени за поставяне на метални гаражи бе изтеглена от дневния ред наднешното заседание, заради неотложни ангажименти в столицата на кмета на Казанлък Галина Стоянова.