/ Община Стара Загора
Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание на Международния кинофестивал "Златната липа" 2019. В продължение на пет дни старозагорци и гости на града можеха да се насладят на прекрасни филми и отлична актьорска игра.

Ясни са победителите в седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ (СНИМКИ)

Международно жури с председател Илиян Джевелеков обяви отличените ленти. В категория най-добър филм наградата грабна филмът „Ага“ копродукция България/Германия/Франция, с режисьор Милко Лазаров. Филмът разглежда живота на двама ескимоси - Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош отдавна, но след като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последното и желание - да намери Ага. 

Община Стара Загора

Призът за най-добра мъжка роля се присъжда на Михаил Апросимов за ролята му във филма “Ага“. За най-добра актриса бе определена Халидора Геирхартсдотир за ролята й във филма “Жена на война.Наградата за режисура отива при Бенедикт Ерлингсон за филма “Жена на война”.

Представиха филмите на Международния филмов фестивал „Златната липа“ (СНИМКИ)

Наградата на Съюза на българските филмови дейци получи унгарският филм „Залез” с режисьор Ласло Немеш. „Повече от 10 000 души посетиха филмовите прожекции в салоните на Държавна опера и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за пет дни.

Община Стара Загора

Всичко това кара мен и екипът на „Златната липа“ да запретнем отново ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала“, каза Магдалена Ралчева, създатели и директор на „Златната липа“. Тя съобщи още, че за седем години са показани над 300 нови европейски филми, които са били гледани от над 100 000 зрители.

Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата на „Златната липа“ 2019 (СНИМКИ)

„Работихме като отбор и със сърце“, сподели председателят на журито Илиян Джевелеков. По думите му останали два филма, между които да избират за първата награда – „Ага“ и „Жена на война“. Спечелил „Ага“. „Българското кино победи в този фестивал. „Ага“ е нещо повече от кино-това е метафизика, медитация и т. н.“, категоричен бе Джевелеков.

Останалите членове на журито също потвърдиха, че това е бил най-добрият филм. Всички те получиха плакети като признание за работата им по време на фестивала.

Церемонията по награждаване започва от 18:00 часа в залата на Държавна опера-Стара Загора.