/ Стоян Стратиев, Златната липа
Известният кинокритик Божидар Манов ще застане на председателското място в международното жури, което ще оценява достойнствата на филмите от конкурсната програма на тазгодишното издание на кинофестивала „Златната липа“.

Божидар Манов е автор на редица статии в български и чуждестранни издания, както и книги, посветени на киното като „Теория на киноизображението“, наградена от Съюза на българските филмови дейци, „Дигитална аудиовизия“, „Дигиталната стихия“, „Еволюция на екранното изображение“. Автор е на сценарии за документални филми, а през 80-те години работи на различни постове в култовото филмово студио „Време“. През 1994 г. започва работа в Нов български университет. Бил е ръководител на катедра „Кинознание и драматургия“ /2000-2011/ и декан на факултет „Екранни изкуства“ (2011-2013) в НАТФИЗ.

На 31 май от 17:30 часа в лапидариума на Регионалния исторически музей на Стара Загора проф. Божидар Манов ще разкаже за книгата си „Фестивални срещи“, която ще бъде представена от неговия колега в НАТФИЗ доц. Юрий Дачев. Представянето на книгата ще бъде едно от събитията от съпътстващата програма на фестивала.

Сред четиримата мъже в журито блести името на една дама – това на руската актриса Елена Морозова, която е носител на много награди за ролите си. Едно от най-известните й изпълнения е във френския биографичен филм „Коко Шанел и Игор Стравински“ (2010), в който изпълнява една от главните роли. Елена Морозова е истинско „дете на киното“, защото започва да се снима от 5-годишна.

За първи път тази година в журито на „Златната липа“ влизат представители на  Полша и Румъния. Филип Байон от Полша е изключителен режисьор с богата филмография, създадена както за големия екран, така и за телевизията. В програмата на фестивала Байон ще представи своя последен филм „Икономът“.

От Румъния в журито влиза режисьорът Богдан Морешану – сценарист и режисьор, един от най-награждаваните в жанра на късометражните филми на всички европейски фестивали. Носител е на „Оскар“ за късометражен филм.

Френският сценарист и режисьор Антоан Рембо е петият член на журито. Основен акцент в творчеството му заема темата за правосъдието. Автор е на два късометражни филма, а по време на фестивалните дни той ще представи своя дебютен игрален филм „Присъда“, заснет по действителен случай.