Будистки монаси край Казанлък: Всемирното щастие е постижимо
Будистки монаси край Казанлък: Всемирното щастие е постижимо / Д.Бобева

       Вече втора седмица двайсетина последователи на будитската философия от България усвояват тънкостите на Будизма, медитацията и начините да се постигнат пълно просветление и хармония.
В помощ на ентусиастите от цялата страна, разделени на две групи- начинаещи и напреднали са двама тибетски монаси - 49 годишният индиец кемпо Рамеш Нети и 32 годишният жител на Малайзия лама Самтен.
Първият е за четвърта година в България, където твърди, че има доста последователи на будистката философия, повечето от които са жени, а вторият- идва в страната ни за втора година, като ученик и следовник на кемпо Рамеш Нети.


       По време на курсовете, разделени в по пет дин, в продължение на две седмици учениците се обучават в основите на будизма, чрез Буда дарма, посвещават се в тайната на медитацията, чрез която може да се освободи цялото самсарично напрежение и се достигне до пълно просветление и хармония на духа, по думите на кемпо Рамеш.
Самият той е посветил повече от 32 години на изучаването на будистката философия. В продължение на три години пише докторат на тема: Мъдростта.
За целта индиецът прекарва десетки години в различни манастири и будистки университети в Тибет, а впоследствие пътува по света, за да проповядва будистката философия.
Твърди, че погрешно в съвременния свят много хора гледат на нея като на вид модно течение, социална терапия, средство за нов имидж или комерсия.
Това не е нито мода, нито терапия, а истински път на пробуждането на човек от самия него, .Будизмът е начин да постигнем съвършено щастие и радост, твърди кемпо Рамеш Нети. Основното е да наблюдаваме ума си, твърди учителят, за който пробуждането на хората от невежеството и постигането на съвършената мъдрост са смисъла на житейския му път.

Всемирното щастие е постижимо, твърди монахът , за който дребните човешки пороци и злоби на деня са неразбираеми и незначителни.
Будизмът е може би най- умиротворената философия, при нея няма забрани, само морал, твърди още монахът, за който стриктното изпълнение на ритуалите е въпрос не само на чест, а и на живот.
              Десет са общо моралните норми, които осигуряват хигиената на духа и които всеки решил да се посвети в тънкостите на будистката философия е длъжен да спазва: те са разделени в три категории: на тялото, на речта и на ума. Не насилвай, не кради, не лъжи, не сплетничи, не бръщолеви, не прилагай остър език, не задържай гняв в себе си, не допускай грешни гледни точки, не бъди алчен, са сред постулатите на последователите на будизма.


Будистките монаси ще останат край язовир Копринка до края на тази седмица. Лекциите им са платени, но всеки желаещ може да се включи в тях, стига да има желание.