Близо 1000 случая на ХИВ в България
Близо 1000 случая на ХИВ в България / netinfo

По данни на Министерството на здравеопазването към 8 юни в страната са регистрирани 991 ХИВ - позитивни лица. От началото на годината техният брой е 53, от които 36 мъже, 16 жени и едно дете, родено от ХИВ позитивна майка. За същият период на миналата година са регистрирани 54.

Над 50 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни тази година са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ( КАБКИС ). До месец април в КАБКИС са се изследвани 14 424 лица, от които 1 120 лица са изследвани в местата за лишаване от свобода. Там са регистрирани 10 случая на заразени с вируса на ХИВ.

През периода са регистрирани ХИВ - позитивни лица в широки възрастови граници от 19 до 63 години, съобщават от регионалния координационен офис на здравното министерство.

Тревожната статистика показва, че 56 % от новорегистрираните са във възрастовата група между 19 и 29 години. По път на инфектиране тази година се очертават две особено уязвими групи. 27 % от новорегистрираните са лица употребяващи интравенозни наркотици. Близо 13 % са мъже, които са съобщили, че са имали сексуални контакти с мъже. 28 % са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план. От началото на годината има едно дете родено от ХИВ-позитивна майка и са регистрирани 3 ХИВ-позитивни бременни жени, които са насочени за профилактика на бременността.

На всички нуждаещи своевременно се осигурява антиретровирусна терапия, както и съответния мониторинг на терапията.