/ БТА
В няколко населени места в страната на 17 март се проведе балотаж за нови кметове, съобщиха кореспондентите на БТА.

Припомняме, че до балотажа се стигна, след като на 10 март в 13 места имаше нови и частични избори за кметове.

Ето кои са новите кметове след балотажа:

След повторното преброяване на гласовете Ешреф Ешрефов остава кмет на Омуртаг. Това сочи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг, публикувано на страницата на комисията. 

Ново преброяване на гласовете е извършено в три секционни избирателни комисии - в селата Могилец и Беломорци, и една - в Омуртаг. До повторното броене се стигна в изпълнение на решение на Върховния административен съд от 7 март, с което бе потвърдено решение на Административния съд в Търговище. 

Ешреф Ешрефов остава кмет на Омуртаг

Още тогава от ОИК в Омуртаг обявиха, че ще изпълнят решението на Административния съд в Търговище по казуса с избора на кмет на Омуртаг.

„ОИК обявява за избран за кмет на община Омуртаг, област Търговище, Ешреф Хасанов Ешрефов, издигнат от Местна коалиция „Съюз на демократичните сили (НДПС), получил 5118 действителни гласа“, е записано в решението на ОИК-Омуртаг с вчерашна дата. Решението е прието единодушно.

То подлежи на обжалване пред Административен съд в седемдневен срок от обявяването му съгласно чл. 459, ал.1 от Изборния кодекс. Секретарят на ОИК=Омуртаг Владислава Петрова припомни, че на изборите през есента на 2023 г. за Ешрефов са гласували 5117 избиратели. 

Ешреф Ешрефов е под домашен арест, след като на 7 март. Окръжният съд в Търговище взе мярката за неотклонение. При обжалване делото е насрочено за 19 март.

Петър Арсов е избран за кмет на поповското село Еленово. Той бе кандидат на партия „Българска социалдемокрация - Евролевица“. Това съобщи секретарят на Общинската избирателна комисия в Попово Надя Георгиева, след обработването на бюлетините от балотажа днес.

Право на глас в населеното място имаха 325 избиратели. За Арсов са гласували 93-ма, а за конкурента му Диян Станев = 56. Отчетена е една недействителна бюлетина. Трима души са гласували с машина.

До частичния вот в Еленово се стигна, след като избраният на местните избори през есента на 2023 г. кмет Джемал Бозев освободи поста по лични причини. На първия тур, на 10 март, кандидатите бяха трима.

Динка Радкова е новият кмет на гълъбовското село Искрица. За нея са гласували 53 от отишлите до урните на днешния балотаж. Това съобщи Стефка Нанковска, заместник-председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Гълъбово.

Общо 14 от имащите право на глас са гласували с „Не подкрепям никого“, а осем са били невалидните бюлетини. Припомняме, че окончателната избирателна активност беше 54,74 на сто и до изборната секция отидоха 75 от имащите право на глас 137 жители на селото.

За кметския пост се бори само единственият останал кандидат Динка Радкова. Причината е, че със свое решение ОИК е заличила кандидата за кмет на кметство Искрица Енчо Енев. Предвид указания от Централната избирателна комисия избирателите можеха да гласуват за другия кандидат за кмет на населеното място или с "Не подкрепям никого".

Камен Раев от ГЕРБ е новият кмет на русенското село Могилино. Резултатът от преброяването на бюлетините сочи, че той печели втория тур на новия избор в населеното място с 54,25 процента (51 гласа) подкрепа. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Две могили Анелия Петрова. 

На второ място остана Анелия Александрова от партия "Възраждане". Тя получи 45,75 % или 43 гласа. Избирателната активност е 67,6 %. От общо 139 избиратели с право на глас своя вот са дали 94. 

Припомняме, че до новия избор се стигна, след като жителите на селото не успяха да изберат кмет от втория тур на местния вот на 5 ноември м.г. До балотажа отново достигнаха Анелия Александрова от "Възраждане" и Камен Раев, издигнат от "БСП за България". Двамата получиха равен брой гласове тогава - по 39. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА