В 13 населени места в страната на 10 март се проведоха нови и частични избори за кметове, съобщиха кореспондентите на БТА.

Ето кой печели изборите и кой отива на балотаж:

В поповското село Еленово ще има балотаж на 17 март. На частичните избори вчера в населеното място не бе избран кмет. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Галин Цанков.

Според решение, публикувано на сайта на ОИК, до балотаж се допускат Петър Арсов, издигнат от партия „Българска социалдемокрация - Евролевица“, и Диян Станев от ГЕРБ.

Жителите на поповското село Еленово избират кмет

На вота вчера Арсов е получил 67 действителни гласа, а опонентът му Станев - 49 гласа. Кандидатите за кмет на Еленово бяха трима. 

За Пенка Йорданова от коалиция „Граждани за общината“ своя глас са дали 26 избиратели. До изборите в населеното място се стигна след като избраният през есента на 2023 г. кмет се оттегли от поста по лични причини. 

Независимият кандидат, издигнат от Инициативен комитет, Димитър Димитров е новоизбраният кмет на пернишкото село Черна гора. Той е получил 52,63 процента от гласовете на упражнилите правото си на глас. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия в Перник. 

В пернишкото село Люлин предстоят избори за кмет

В селото се състояха избори за кмет на кметство, тъй като на местните избори през ноември м.г. двамата кандидати, достигнали до балотаж, получиха равен брой гласове. Другият кандидат за кмет на Черна гора беше Даниел Петров от ГЕРБ. 

Кандидатът на „БСП за България“ Валентин Черпоков е избран за кмет на село Забърдо. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия в Чепеларе. Черпоков печели вчерашните частични избори за кмет на родопското село с 74,3 процента от гласовете.

За кандидата на ГЕРБ Венцислав Сариев са гласували 25,7 на сто от избирателите. Гласовете за Черпоков са 211, а за Сариев - 73. Валентин Черпоков печели осми мандат като кмет на Забърдо.

Над половината от избирателите в Забърдо са гласували на частичните избори за кмет

До частичните избори за кметското място се стигна след подадената оставка от избрания на редовните избори през 2023 г. кмет Здравка Черпокова - Илиева, която е дъщеря на Валентин Черпоков. 

С решение на Общинската избирателна комисия в Чепеларе  Валентин Черпоков е заличен от листата на съветниците на „БСП за България“ в Общинския съвет в Чепеларе, тъй като е избран за кмет. На негово място в Общинския съвет застава  Радомира Йорданова. Частичните избори в Забърдо се състояха при избирателна активност от 81%.

Тодор Тодоров, издигнат от ГЕРБ, печели изборите в село Житница,
е посочено в решение на Общинската избирателна комисия в Провадия, публикувано на сайта ѝ. Той е подкрепен от 177 избиратели. 

Ето как минава изборният ден за кмет в селата Черноок и Житница

Със 71 гласа изборите в село Черноок печели кандидатът на ДПС Анифе Ахмед. До новия вот в двете села се стигна, след като на втория тур на местните избори на 5 ноември миналата година кандидатите, достигнали до балотажа, получиха равен брой гласове.

Елена Коцева, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на мездренското село Лютиброд. Това съобщиха за БТА Общинската избирателна комисия - Мездра.

За нея са гласували 73 души от стигналите до урните избиратели. Втори остана кандидатът на партия „Български възход“, за когото гласа си са дали 62 човека. До избора на нов кмет в с. Лютиброд се стигна, тъй като досегашният почина в края на миналата година. 
 

Петранка Ангелкова, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на врачанското село Паволче. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-Враца Мария Попова.

Ангелкова е подкпена от 232-ма от гласувалите 358 души. Втори остава кандидатът на коалиция „БСП за България“ Емил Василев с 99 гласа и трети - Калина Петрова, издигнат от партия „Възрждане“ - с 19 гласа.  

До избора на нов кмет в Паволче се стигна, след като досегашният Георги Василев подаде оставка заради проблеми със здравето.

На частичните местни избори в гълъбовското село Искрица не успяха да изберат кмет. Това съобщи Камелия Георгиева, член на Общинската избирателна комисия.

Общият брой на отишлите до урните e 104 души от имащите право на глас. От тях най-много гласове е получила Динка Радкова- 41, следвана от Енчо Енев - 29 и за Недка Господинова - 28.

Изборният ден премина спокойно. До извънредния избор се стигна след като на балотажа, проведен на 23 октомври м.г., двамата кандидати Динка Радкова и Недка Господинова спечелиха равен брой гласове - по 49 от имащите право на глас. 

Николай Манолчев
от партия ГЕРБ е новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница. Той е получил 139 гласа, от общо 201 гласували в днешния ден. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Петрич Борислав Коконов. 

В селото се проведоха избори за кмет на кметство, тъй като на местните избори през есента, двамата кандидати достигнали до балотаж събраха по равен брой гласове. 

Другият кандидат за кмет на Струмешница беше Никола Дзаков от коалицията „БСП за България“. За него са гласували 33 души, посочи председателят на ОИК. С „не подкрепям никого“ са гласували 28 човека, има и една невалидна бюлетина, допълни Коконов. 

В русенското село Могилино, община Две могили, област Русе ще има балотаж за кмет. Това показват резултатите от днешните нови избори. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Две могили Анелия Петрова. 

На втори тур идната неделя отиват Анелия Александрова от партия "Възраждане", за която са гласували 37,2 процента или 35 души, и Камен Раев от ГЕРБ, който получи 35,1 процента подкрепа или 33 гласа. 

За третия кандидат - Юсеин Хасанов от ДПС, са гласували 25 души или 25,6 на сто. Квадратчето "Не подкрепям никого" е отбелязал само един избирател. Няма недействителни бюлетини. Избирателната активност е 67,62 %. От общо 139 избиратели с право на глас своя вот са дали 94.

Припомняме, че до новите избори днес се стигна, след като жителите на селото не успяха да си изберат кмет от втория тур на местния вот на 5 ноември миналата година. За двамата кандидати, достигнали тогава до балотажа - Анелия Александрова от партия "Възраждане" и Камен Раев  от "БСП за България", гласуваха равен брой избиратели.

Нов кмет на първи тур избра село Горно Церовене в община Монтана. Това е кандидатът на местна коалиция ГЕРБ/СДС, БНД, ВМРО-БНД, ЗНС Ангел Ангелов, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Двама кандидати ще се борят за кмет на село Горно Церовене в община Монтана

За Ангелов са гласували 209 души, а за опонента му Тодор Иванов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, са подадени 88 гласа.  

Избирателната активност в Горно Церовене е 78 %, изборни нарушения не са допуснати. Изборите в село Горно Церовене се наложиха, след като дългогодишният кмет на селото Йордан Йорданов почина внезапно през януари.

От втори тур ще бъде определен кметът на севлиевското село Стоките. Това сочи решение за допускане на двама кандидати до балотаж на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево. 

На база на решението на ОИК-Севлиево до втори тур са допуснати Георги Александров Александров, издигнат от Инициативен комитет и Магдалена Стоянова Тотева, издигната от „БСП за България“. 

Припомняме, че на частичните избори гласуваха 146 от 181 гласоподаватели или 80,66 на сто. До нови избори се стигна след решение на Административен съд-Габрово, който обяви предишния избор за кмет на севлиевското село за недействителен. 

На последните местни избори за кмет бе избран Георги Александров, който спечели пред съперника си с един глас разлика. Съперникът на Александров оспори решението и след повторно преброяване на бюлетините от втори тур е установено, че две от петте отчетени недействителни бюлетини трябва да бъдат зачетени за действителни. 

На първия тур за кмет на село Стоките се бориха, Венцислав Русев от ГЕРБ, Магдалена Тотева от коалиция „БСП за България“ и Георги Александров, независим кандидат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА