65 години от процеса срещу оръжейници и самолетостроители ще отбележат в Казанлък
65 години от процеса срещу оръжейници и самолетостроители ще отбележат в Казанлък / netinfo


Традиционната среща, отбелязваща годишнината от процеса срещу българските оръжейници и българските самолетостроители ще бъде отбелязана в Казанлък, на 17-ти юли от 12 часа, със среща - разговор с техни наследници.
През 1950 година, с решение № 648 на ЦК на БКП и по указание на Москва е създадена правителствена комисия за обследване на инженерно-техническите кадри във военния ни комплекс, всички без изключение получили образованието си на Запад. Започват груповите разработки на Държавна сигурност под кодовите названия "Хамелеон", "Куршум", Гад", "Дучи" и "Летец". След решение на секретариата на МВР са образувани две следствени оперативни групи, пряко подчинени на министъра Георги Цанков, които трябва да узаконят разправата с оръжейниците и да я облекат в законова форма. След процеси в Софийския и Пловдивския областен военен съд
над 240 човека са осъдени на смърт и изпратени на доживотен затвор.


Тази година се навършват 65 години от началото на този процес, станал повод иза събитието утре в Казанлък.

 

Организатор на форума във Военния клуб на Казанлък, е Общобългарският комитет „генерал Иван Вълков" и Националният комитет за възраждане на отбранителната промишленост в България.
За срещата се очакват наследници на българските оръжейници- директори на военните фабрики в Казанлък и Сопот, в периода 1944-1948 година, представители на министерствата на икономиката и на отбраната, председателите на комисиите по обществен ред и сигурност и по отбраната в 43-то Народно събрание генералите Атанас Атанасов и Михо Михов, техните колеги от парламента Методи Андреев - ексшеф на Комисията по досиетата и Цветан Цветанов- ексвътрешен министър.
Участие във форума са потвърдили и военните аташета на Чехия, Полша и Италия.