Бойко Борисов
Бойко Борисов / Dariknews.bg
Правителството ще отпусне близо 500 000 лева за придобиването на 83 декара частни улици. Те се намират на територията на бившия Азотно-торов завод (АТЗ), където дейност развиват 80 фирми с около 900 работници.

Заради собствеността на улиците бъдещи инвеститори отказват заявки, а съществуващият бизнес изпитва огромни затруднения, тъй като собственикът на инфраструктурата събирал такси за подземна инфраструктура. Средствата ще бъдат отпуснати на следващото заседание на Министерски съвет, обеща в Стара Загора премиерът Бойко Борисов.

Ситуацията с частните улици на територията на фалираното и приватизирано през 2006 г. предприятие, звучи абсурдно, коментира Борисов. „Исках да дойда да го видя, защото кметът ми обясняваше и аз не можех да повярвам. Ще купим тези 80 дка и ще ги дадем. Оставям на журналистите да разберат кои са правили този завод през 2006 г. ГЕРБ въобще ги е нямало на картата тогава“, обясни Борисов.

Кметът Живко Тодоров припомни, че собственикът на тези улици е фалирал и друг, чрез съдия-изпълнител, е успял да ги придобие. „Ние влязохме в разговор с новия собственик и започнахме да се договаряме да ги купим. През следващите месеци ще работим за подобряване на инфраструктурата“, обеща Тодоров.

В Стара Загора премиерът коментира и въпросите, свързани със сектор енергетика и бъдещето на въглищните централи. „Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор за доста малко. Поели сме ангажимент към миньорите, но ни е трудно, защото парите, които плащаме за емисиите, са огромни. Това го знаят и те, и синдикатите. Битката с контрабандата върви добре, приходите са добри в бюджета и ние си позволяваме да дотираме и тютюнопроизводителите, и тази енергия от въглищата, просто за да запазим хората.

Правителството категорично обаче няма да подкрепи приватизацията на държавната ТЕЦ. Тук трябва да се мисли в следващите 5-10 години години, защото по принцип енергията от въглища ще бъде все по-тежко облагана и ние трябва да говорим с хората в спокойна обстановка. Това е тема, по която не може да се говори с политически окраски“.

По повод обвиненията, че с посещенията си в страната прави предизборна агитация, Борисов отговори, че до момента не е присъствал нито веднъж на партийно мероприятие.