документи
документи / Dariknews.bg
След повече от половин час разисквания и коментари общинските съветници в Стара Загора приеха Бюджет 2021 на община Стара Загора.

В зала групите на БСП, Демократична България и Възраждане заявиха, че няма да подкрепят Бюджета.

Според Димитър Чорбаджиев в документа не са заложени достатъчно средства за модернизацията на общинска администрация, липсва и пълен списък с обектите, които ще бъдат ремонтирани през годината. Предложеният Бюджет не ни дава надежда, че ще живеем по-сигурно в общината, мотивира се проф. Иван Върляков, който припомни, че нито едно от внесените от групата на социалистите предложения не намери място в рамката на бюджета. Гласуваме нещо много общо, документ, който оставя вратички на администрацията във времето да разпределя средствата както прецени, обясни Искра Михайлова.

Бюджетът е балансиран, със стабилна ликвидност, насочен към широк кръг от граждани, с приоритет образование, коментира председателят на ПК по бюджет и финанси Николай Николов.

Това е бюджет на реалните възможности, обясни и председателят на групата на ГЕРБ Диан Димитров, според когото ако заложеното в него се реализира, гражданите няма да усетят, че годината е трудна и минава под знака на пандемията от коронавирус.

От общинска администрация изразиха надежда за по-добра събираемост и възможна актуализация на бюджета в средата на годината.

За най-важния финансов документ на общината гласуваха общо 50 съветници, като подкрепата си заявиха 39, 11 бяха против.

Бюджетът на Община Стара Загора за 2021 година е 180 628 775 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Приоритет и тази година е образованието, за което са предвидени 69 979 414 лева, което показва значително увеличение, с близо 9 млн. лева, спрямо миналата година.