20 обекта от областта в черния списък на НАП
20 обекта от областта в черния списък на НАП / DarikNews.bg, архив

20 са търговските обекти в област Стара Загора селектирани като рискови от системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП. 9 от тях са поставени под ежедневно наблюдение, а един търговец е санкциониран за неиздаване на касова бележка, съобщават от офиса на НАП в Стара Загора.

Софтуерът на НАП анализира данни по зададени над 20 критерия като: анализ на оборотите по браншове, брой подадени дневни отчети с нулеви обороти, засича се дали приходите от продажби се поддържат умишлено близки до прага за регистрация по ДДС, както и случаи на ниски обороти, но голям брой наети лица и други. Системата позволява по-качествен анализ на риска, така че контролните действия да бъдат насочени към некоректните търговци.

Данъчните напомнят, че санкцията за неиздаване на фискален бон е до 3000 лв. Ако търговец работи с фискално устройство без дистанционна връзка, ще бъде глобен с до 10 000 лв., а търговския обект ще бъде запечатан от инспекторите.

Ежедневно на информационния телефон на НАП или на електронната поща получаваме между 2 и 4 сигнала за неиздаване на касов бон, твърдят от офиса в Стара Загора. Всички те са проверявани, като в 80% от случаите са констатирани нарушения.