15-16 годишните в Казанлък масово пробват марихуана. Първата цигара е на 9-10 години.
15-16 годишните в Казанлък масово пробват марихуана. Първата цигара е на 9-10 години. / Деляна Бобева

85% от ученицитев община Казанлък на възраст 15-16 години пушат никотинови цигари, като първата цигара се опитва още на 9-10 годишна възраст. Масово учениците на 15-16 години са опитвали марихуана. Парковете “Тюлбето” и Розариум, като и централната градина “Искра” са местатта, където се събират групите на употребяващите наркотични вещества.

Снабдяването със синтетични наркотични вещества става основно от Стара Загора, Пловдив и Хасково. Около 20-сет са младежите от Казанлък, употребяващи хероин. Снабдяването с него е самостоятелно, като градът за доставка е Пловдив. Закупуваният оттам хероин е на ниска цена и с лошо качество.

Масова и редовна е употребата на алкохол от учениците по време на екскурзии, домашни партита и в заведения. Синтетични наркотици се употребяват основно в дискотеки и по време на технопартита. Интервенозните наркомани са изолирано явление в Казанлък и района. Данните бяха съобщени по време на публично обсъждане в Казанлък на проекта за Общинска програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика.

Дискусията бе организирана от Общинския съвет по наркотичните вещества в Казанлък.

През миналата година на територията на РПУ-Казанлък са извършени 10 специализирани операции за употребата на наркотични вещества. При тях са проверени 115 лица, задържани 23, образуваните предварителни производства са 29. При операците са иззети 579 грама канабис, 14 грама амфетамини, 1 доза хероин и 10 грама халюциногенни гъби.

През 2006-та година Районната прокуратура в Казанлък е образувала 9 дела за употреба и притежание на наркотични вещества.

51 са наркоделата в Окръжния съд в Стара Загора през миналата година, при които са били осъдени 62 лица.

От началото на годината досега няма постъпили дела в РП и в Окръжния съд.

53 фирми в България, търгуват на едро с лекарства, съдържащи наркотични вещества. Те се продават в 1900 лицензирани за това аптеки, съобщи д-р Н. Гьорчев от РЦЗ-Стара Загора, позовавайки се на данни от Интернет.

Повече средства за реклама, с цел разпознаваемост на наркотичните вещества от родители, учители, ученици, превенция и здравно образование сред учениците още от началните класове, повече средства за органите на полицията за осъществяване на превантивната й работа, са очертаните основни проблеми и насоки на бъдещата работа и акценти в Общинската програма. Тя ще се приеме на второ четене до края на март от Общинския съвет на Казанлък.

Разработената програма е резултат от тригодишната работа на ПМГ “Никола ОБрешков” в Казанлък по проект на програма МАТРА

“Обществена програма за превенция на наркотичните вещества в училище”. Резултат от проекта е функциониращ кабинет и програма за здравно образование в училището.

В специализирания кабинет безплатен тридневен обучителен курс преминаха 45 преподаватели от средни училища на Казанлък. Те ще обучават близо 400 средношколци от няколко училища в здравно образование.

18 учебни часа са предвидени по тази програма през втория учебен срок. Общината в Казанлък е осигурила средства за закупуване на специалните ученически и учителски пособия в помощ на обучението.