Тонове боклуци и строителни отпадъци се изсипват на незаконно сметище с размер на няколко футболни игрища. То се намира между столичните квартали „Младост” 4 и „Горубляне”. 

Незаконно сметище с размер на няколко футболни игрища между два столични квартала

От Столичната община започнаха проверки и бяха съставени 12 акта за нерегламентирано изсипване на земни маси. Междувременно започна и процедура по установяване на собствениците на земите. От общината съобщават, че от над 40 собственици са успели да открият само двама.

„Тази земя е частна. Това са ниви. В момента, в който дърветата станат определен размер, държавата ти го взима и казва „Не може да правиш нищо”, каза единият от собствениците, предава NOVA.

От 18 юли до 5 септември са извършени множество съвместни проверки на място от отдел „Инвестиции, контрол по строителството и екология към район „Младост”, РИОСВ, Столичният инспектор, служители на СДВР, ДАИ и общинска полиция. 

Вижте цялата позиция на Столичната община:

Нерегламентирано насипване на територията на планирания „Източен парк“, намиращ се между „Младост“ и „Горубляне“ В периода от 18.07.24г. до 05.09.24г. са извършени множество съвместни проверки на място от отдел „Инвестиции и контрол по строителството“ и „Екология“ към район „Младост“ с представители на Министерството на земеделието и храните, РИОСВ, Столичен инспекторат, служители на 07 РУ – СДВР, ДАИ и Общинска полиция. При тях е констатиран непрекъснат процес на извозване на земни маси. Екипите на Столичен инспекторат от юли до сега са направили 29 проверки със съставени констативни протоколи, 27 Акта за установяване на административни нарушения на физически и юридически лица, изпратени са и 48 покани за съставяне на актове след идентифициране на извършителите по служебен път /чрез писма до КАТ/. На място са установени двама собственици на имоти, а те са над 40. Установени са собствениците Вяра Мартинска и Тодор Райчев Ангелков – ПИ 68134.4093.3226 и ПИ 68134.4093.3228, които са представили Удостоверение за наследници; Договори между собственици на имоти и фирми за извозване и облагородяване на имоти чрез насипване и подравняване на земни хумусни маси.; Уведомления до РИОСВ – София за облагородяване на собствени земеделски имоти; Скици – вертикално планиране на ПИ 68134.4093.3226, ПИ 68134.4093.3228 област София, община Столична, район „Младост“, кв. „Горубляне“ м. „КорНОС“ от фирма „ГЕОФОТ “ООД.

След подаден сигнал от „Електроенергиен системен оператор“ /ЕСО/ ЕАД София Тодор Ангелков - собственик на земеделски земи уведомява, че „облагородяването представлява единствено и само насипване с хумусни земни маси и подравняването им по изработена вертикална планировка и не се предвиждат никакви строителни дейности, нито засягане на надземна и/или подземна инфраструктура“.

От район „Младост“ е изискано пълно геодезическо заснемане на всички имоти, в които се осъществява на нерегламентирано насипване на земни маси в сервитута на електропровод в землището на кв. „Горубляне“, м. „Кор НОС“, район „Младост“.

Извършена е и съвместна проверка на място на 05.09.2024г. заедно с Министерството на земеделието и храните; РИОСВ; Столичен инспекторат; Общинска полиция и район „Младост“ СО. При проверката от служители на РИОСВ е изготвен протокол.

Район „Младост“ са получили информация от представителите на Министерството на земеделието и храните, че същите са заснели терена, върху който се изсипват земни маси с дрон и са установили над 40 бр. собственици и ще започнат изготвяне на актове срещу собствениците на терени.

Очакваме собствениците да бъдат санкционирани от компетентните органи на Министерството на земеделието и храните, съгласно тяхната компетентност.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA