Закриват опасните детски площадки в София
Закриват опасните детски площадки в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Закриват опасните детски площадки в София
47062
Закриват опасните детски площадки в София
  • Закриват опасните детски площадки в София

Възможно е да бъдат закрити някои детски площадки в София, които не се ползват и са опасни. Това каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска на откриването на изцяло реконструирания фонтан на обновения вход на Южен парк откъм бул. „Витоша”. Ремонтът е струвал 123 000 лв., средствата са били осигурени от общинския бюджет. В същото време над 50 детски площадки се ремонтират или изграждат през тази година, допълни Бояджийска. Детски площадки вече ще има и във втора и трета част на
Южния парк, като едната ще е точно зад НДК.

Готова е музикалната площадка при Народния театър, парк Здраве и в парка „Св. Петър и Павел”. Допълнително детски площадки ще има в парка Гео Милев, Градска градина и в парк Лебеда. 25 площадки се изграждат и във всички райони на София, като в „Люлин” ще има две, а в другите райони по една. Те вече са изпратили актуализирани данни за детските площадки и ще се преценява кои ще останат по целесъобразност, обясни още Бояджийска.

Ако се премахват съоръжения, те ще са само неизползваемите, уточни тя. „Те са на места, където няма и достъп до тях. Сложени са две катерушки и това се води детска площадка. Или да се направи някъде, където е удобно, може да се осигури охрана, и поддръжка и косене, и почистване, така че да има възможност хората да си я ползват с удоволствие”, обясни тя.

В Южния парк пък са цялостно реконструирани 7 дка площ, обясни кметът Йорданка Фандъкова. „Сега е заложена една от най-трайните настилки. С растителността, изградена напълно поливна система, изградено осветление. Остава да го пазим”, каза тя.

Фандъкова обясни още, че това е първият фонтан, съобразен с изискванията за безопасност на фонтаните, които ще влязат в края на 2013 г. Те ще налагат помпите да са извадени отвън, като предстои това да се направи и на фонтана при Народния театър, като има програма, която ще обхване реконструкцията на всички столични фонтани до крайния срок.