/ БГНЕС
Въвеждат платено паркиране в нови четири столични района
98341
Въвеждат платено паркиране в нови четири столични района
  • Въвеждат платено паркиране в нови четири столични района
Наесен зелената зона в София се увеличава с още четири района. Това са „Горен Лозенец”, „Оборище”, „Възраждане” и „Красно село”, решиха общинарите на последното си заседание преди лятната ваканция. Така платеното паркиране ще обхване втория ринг на София между булевардите „Акад. Иван Евстратиев Гешов”, „Константин Величков”, „Сливница” и „Ситняково”.
 

В София ще плащаме за синя и зелена зона с банкова карта

Над 5000 нови паркоместа ще се обособят в зелената зона след нейното разширяване, обясни Румяна Милова, ръководител на дирекция „Паркинги и гаражи” към Центъра за градска мобилност. Ефектът по думите й ще се състои във въвеждането на ред.
 

БГНЕС


"Новото тази година при разширяването на зоната е, че тези схеми ще бъдат предоставени на районите кметове и те ще имат ангажимента да запознаят всеки гражданин как ще изглежда неговата лица - къде ще има паркоместа, къде ще е забранено паркирането, къде ще има места за хора с увреждания", поясни Румяна Милова.
 
Скобата на колата поскъпва в синя и зелена зона в София

Общинският съвет реши още да въведе и нощен платен абонамент за паркиране. Мярката е експериментална и ще се прилага за пробен период от три месеца. Ще важи от 19.30 до 8.30 ч. сутринта през работната седмица и уикенда. Цената ще бъде 650 лева месечно, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 

БГНЕС


"Това беше решение на общински съветници на база на много оплаквания за няколко конкретни места в центъра на града, където късно вечер и през нощта настава хаос с паркирането. Позволяват си някой собственици на заведения и техни представители да събират пари за паркиране на публично пространство, за което пък самите те не плащат", обясни кметът на София.
 
Паркирането в София вече ще се заплаща и през мобилно приложение

"Аз лично имам колебания доколко тази мярка ще работи, затова предложих да въведем тримесечен период, за да видим дали ще можем да подредим повече по този начин паркирането през нощта. Това би било една добра мярка за хотелите. Когато дойдат туристите да има къде да паркират и в същото време това да бъдат места, които се плащат от самите хотели", разясни още Фандъкова.
 
Разширението на зоната влиза в сила от 1 ноември, а нощният абонамент - по-рано, след като приключи срокът за обжалване на решението на Общинския съвет.