/ БГНЕС
Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" изпрати своя 71-ви випуск "Полковник Борис Дрангов" от курсанти, кадети и студенти.

Ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите, връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите от гражданските специалности, се проведе на централния площад "Възраждане" в Плевен.

Сред гостите на тържеството бяха Станимир Георгиев, заместник-министър на отбраната, ген.-лейтенант Цанко Стойков, заместник-началник на отбраната, Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента на България, генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили (ВВС), военните аташета по отбраната на Виетнам, Полша и Румъния и други.

БГНЕС

"Най-силните държави в света инвестират в образованието, а военното образование, военната подготовка и самочувствието на военнослужещите влияят пряко върху способностите на военновъздушните сили и върху националната сигурност на България", каза в поздравителното слово бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ "Георги Бенковски". 

БГНЕС

"Живеем в трудни времена и днес имаме нужда от висококвалифицирани, способни и добре подготвени офицери, сержанти и инженери. Именно такива военнослужещи издигат имиджа на Българската армия", добави бригаден генерал Радойски. Той изрази увереност, че добрата подготовка на випускниците ще допринесе за модернизацията на ВВС. 

БГНЕС

"Надграждайте и летете все по-високо, защото България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят. Носете синята униформа с достойнство, бъдете горди следовници на патрона ни Георги Бенковски", каза още в обръщението си към випускниците началникът на ВВВУ. 

През настоящата учебна година 26 курсанти завършват висшето военновъздушно училище. Те са обучавани в специалност "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво" по четири военни специализации. Общият среден успех на випуска от следването е "много добър 5,09", а от държавните изпити - "много добър 5,22". 

Випускниците от специализация "Летец-пилот" водят класацията, като завършват с общ среден успех "отличен 5,59" , а от държавните изпити – "отличен 5,68".  

Първенец на випуска е лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов, специализация "Летателни апарати и авиационни двигатели". 

84 са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж през 2022 г. Средният успех на всички специалности е "много добър 4,98". Първенец е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова от специалност "Обща и специализирана администрация", задочна форма, от военно формирование 34420 с успех  "отличен 5,62".

БГНЕС

Студентите, които днес се дипломираха, са 20. Първенец на випуска е Благовеста Банчева от специалност "Авиационна електроника" с общ успех "отличен  5.90".

Церемонията завърши с тържествен марш през площада, където присъстващите на ритуала поздравиха випускниците.
БТА