/ IStock
Под наблюдението на Окръжна прокуратура – София се предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на 33-годишен мъж. Той е обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство, в пияно състояние, е причинил смърт по непредпазливост, като след извършване на деянието е избягал от местопроизшествието. 

В хода на разследването е установено, че около 06:40 ч. на 17 април, на второкласен път от разклона за Боровец в посока Самоков, мъжът предизвикал пътнотранспортно произшествие. При управление на лек автомобил водачът нарушил правилата за движение по пътищата.

Той не се съобразил с конкретните атмосферни условия – мокра пътна настилка и условия на видимост, при избиране на скоростта. Вследствие на действията на шофьора настъпил удар между управляваното от него превозно средство и пешеходец, довел до смъртта на пострадалия.

Извършителят на деянието бил в пияно състояние по време на шофирането и избягал от местопроизшествието.
  
Проведени са разпити на 26 свидетели, като четирима от тях са разпитани пред съдия.

Извършен е оглед на местопроизшествието и разпознаване на лица. Иззети са множество веществени доказателства. Назначени са експертизи - техническа, дактилоскопна, ДНК, видеотехническа, комплексна съдебномедицинска и химическа, автотехническа. Понастоящем част от тях са готови.

Химическата експертиза е установила, че обвиняемият към момента на произшествието е бил в пияно състояние. Доказана е концентрация на алкохол в кръвта му от 1,49 промила.
           
По делото са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастността му към извършеното престъпление. По смисъла на закона то е непредпазливо и за него се предвижда  наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.
           
На обвиняемият е наложена глоба в размер на 3000 лева. След привличането му в качеството на обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор от 21 юни, му е взета мярка за процесуална принуда - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Разследването по случая продължава.