Предложението на Столична община беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията, съобщава на Фейсбук страницата си кметът на София Йорданка Фандъкова
Предложението на Столична община беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията, съобщава на Фейсбук страницата си кметът на София Йорданка Фандъкова / БТА
Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столична община, разработено от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков, беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията. Това съобщава на Фейсбук страницата си кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като "Витоша ВЕЦ Симеоново", "Манастирски ливади", "Малинова долина", "Кръстова вада" и др., посочва кметът. По думите й това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети, отбелязва Фандъкова.

Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите.

Получихме подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези за жилищата, пояснява столичният кмет.

Още една врата в закона, която днес беше затворена, е възможността в зони за ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилни съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община имаше такава процедура, но тя беше отменена заради липса на законово основание, посочва Фандъкова.

Тя благодари на екипа на главния архитект арх. Здравков, който е разработил предложенията, на народните представители от ГЕРБ и ВМРО, които са ги подкрепили в зала и на всички инициативни комитети от различни квартали в София, които са оказали подкрепа.

Източник: БТА