/ /iStock
Домашно женско куче е открило четири бебета чакали в гората около Дряново и ги е занесло у дома. Стопанката на кучето първоначално е полагала грижи за дивите животни, като си е мислила, че това са малки кучета, по-късно обаче се е свързала за съдействие с неправителствената организация „Animal Rescue Sofia“. Това разказа Надя Станчева от „Animal Rescue Sofia“, която в момента продължава грижите за оцелелите два малки чакала – мъжки и женски.

Може би женското куче е проявило майчински инстинкт, искайки да спаси чакалите, които са били на възраст около ден-два, като ги е отнесло едно по едно до дома си. Въпреки положените грижи едното от четирите малки е починало, посочи Станчева. Когато останалите три бебета са били на 10 дни, са приети в „Animal Rescue Sofia“. Планът ни беше да се грижим за тях, като ги държим по-далеч от човешки контакт, за да не ги опитомяваме, за да имат възможност да се върнат обратно в природата, коментира Станчева. След обезпаразитяването обаче чакалите не са се чувствали добре и се е наложило за тях да се полагат грижи в домашни условия. Станчева каза, че за жалост още едно от бебета чакали е починало. Впоследствие тя поема грижите за двете оцелели, които кръщава Момче и Момиче. Грижата за тях е продължила, за да се подобри здравословното им състояние. Беше сериозна битка, посочи Станчева. И добави, че покрай грижите малките чакали са я възприели като тяхна майка и са се привързали още повече. Стана ясно, че не можем да ги върнем в дивата природа. Няма как да ги върнем, защото те ще продължат да търсят контакт с човека, подчерта експертът. Станчева разказа също, че е потърсена помощ от други организации, които полагат грижа за животни. Те обаче вече полагат грижа за много бебета и им е невъзможно да се заемат и с малките чакали, обясни Станчева. В зоологическите градини в страната също не е имало как да бъдат приети, но от столичния зоопарк са съдействали с полезни съвети за отглеждането на чакалите. От „Animal Rescue Sofia” успяват да получат уверение от център - убежище за хищници в Гърция, в който чакалите да бъдат настанени, след като им бъдат поставени всички необходими ваксини и се получи разрешение от Българската агенция за безопасност на храните за пренасянето им, обясни също Станчева. Очаква се това да стане възможно след три месеца, когато ще им бъде сложена ваксината срещу бяс, уточни тя.

Двата малки чакала вече се хранят самостоятелно и се чувстват добре. Разликите с малките не са много, но са очевидни, например чакалите имат доста по-силен инстинкт за самосъхранение. Познават мен и семейството ми, но всеки друг човек е заплаха и са готови да се защитават от него, посочи Станчева. Като друга любопитна подробност тя отбеляза, че чакалите не се хранят само с месо, а ядат и плодове. Иначе основно се хранят в природата с мърша, което ги прави полезни за природата, каза също експертът.

„Animal Rescue Sofia” се намира в София, има приют за кучета и котки и убежище за селскостопански животни. Станчева напомни, че експертите не препоръчват хората да приютяват диви животни, ако няма очевидни белези, че са в опасност.
Борислава Бибиновска/БТА