Ученици: Съвременни будители са учителите, работещи с удовлетворение и хъс
Ученици: Съвременни будители са учителите, работещи с удовлетворение и хъс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ученици: Съвременни будители са учителите, работещи с удовлетворение и хъс
46578
Ученици: Съвременни будители са учителите, работещи с удовлетворение и хъс
  • Ученици: Съвременни будители са учителите, работещи с удовлетворение и хъс

40 паметници са възстановени в Борисовата градина в София. Това каза временно изпълняващият длъжността столичен кмет Мария Бояджийска. Тя поднесе цветя на алеята с бюстовете в парка, по повод на Деня на народните будители. В допълнение Бояджийска каза, че паметниците са възстановени със средства от общинската програма „Култура".

На празника в Борисовата градина в София, присъстваха много столичани и официални гости, а Мария Бояджийска призова в този ден гражданите да си припомнят имената на най-видните български народни будители: „Невъзможно е да се изредят имената на всички, които през годините са дали приноса си за утвърждаването на българската нация, защото за да се осъществят националните идеали на един народ са нужни не само делата на великите личности, нужни са и ежедневните усилия на българските граждани, които милеят за българското самосъзнание"

В инициативата се включиха ученици от столични училища, чиито патрони са народни будители. „Днес празнуват учители, писатели, творци на отечеството. Съвременните народни будители са всички учители, които си вършат работата с удовлетворение и с хъс, с душа и сърце", споделиха деца пред Дарик и изброиха някои от будителите от миналото: „Васил Левски, Христо Ботев, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Бенковски".