Съдът отложи за декември делото за синята зона
Съдът отложи за декември делото за синята зона / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът отложи за декември делото за синята зона
57239
Съдът отложи за декември делото за синята зона
  • Съдът отложи за декември делото за синята зона

Административният съд отложи разглеждането на жалбите срещу новите правила за синя зона в София. Днес трябваше да е първото заседание на съда, но то беше отложено за 7 декември.

Мотивът за отлагане на делото е, че една от жалбоподателките не се е явила в съда. Според Анжелика Цокова от гражданско движение "Днес" решението се протака умишлено. Тя добави, че в съда е внесена подписка от 63 000 души срещу вече действащата наредба.

В отговор, председателят на СОС Елен Герджиков каза, че срещу решение на съда не бива да се протестира пред общината. Той допълни, че и от Московска 33 също искат бързо съдебно решение на спора.

Близо 1000 души от гражданско движение "Днес" протестираха пред сградата на съда. След това те се отправиха на протестно шествие до Столичната община, където за пореден път изложиха своите искания - да се изтегли наредбата за платено паркиране, да се премахне таксата за паркиране за живеещите в центъра.

"Всички тези автомобили, на които сега им се искат по 150 лв. и по 450 лв. за втора кола, плащат данък на тази община. За какво се плаща този данък?", попита един от протестиращите.  

Недоволните скандираха "Не на рекета".

Движението в центъра на София беше спирано поетапно, за да преминат недоволните граждани. Към тях се присъединиха и столичани, които се разхождаха по улиците.

Сред демонстрантите има хора от цялата страна, които обосноваха присъствието си с факта, че ползват административните услуги, които са съсредоточени в центъра на София, а таксата от 2 лева на час е твърде висока за престой.

В протеста се включиха и хора от фейсбук групата "Не на данък паркинг". Те припомниха, че през 2009 г. Върховният административен съд отмени наредбата и настояха Общината да върне парите на всички, които са си купили винетни стикери.

След Столичната община протестиращите продължиха своя поход към сградата на БНТ.

От 1 септември паркирането в идеалния център на София струва 2 лв./час, а в обособената зелена зона - 1 лев/час. По-високи са и глобите за нарушители. От 1 октомври влезе в сила и новата винетна такса за живеещите в центъра. От 70 лв. тя поскъпва на 100 лв. за широкия център и 150 лв. за живеещите в синя зона.

Съдът отложи за декември делото за синята зона
netinfo