Съдът остави в ареста охранителя, който уби момче в квартал „Подуяне”
Съдът остави в ареста охранителя, който уби момче в квартал „Подуяне” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският апелативен съд реши да остави в ареста охранителя Петко Еленков, който през март застреля 17-годишния Велин Стоянов в столичния квартал „Подуяне”. Съдебният състав прецени, че мъжът е стрелял без нужда и предупреждение по момчето, което до този момент не било откраднало нищо от пазения обект.

Пред съдебната зала се бяха събрали стотина роми, които крещяха „Убиец на деца” и шумно аплодираха съдебния състав за решението.

Защитата на Еленков изказа мнението, че в случая били замесени много други хора, които имали интерес от това да се краде от склада и при всички положения обвиняемият не е убил момчето.

Съдът остави в ареста охранителя който уби момче в квартал Подуяне
netinfo

Инцидентът в хладилното депо в „Подуяне” стана на 2 март т.г., когато Велин и година по-малкият му приятел Камен се вмъкнали в двора на хладилното жп депо в квартала, за да събират старо желязо за скрап. 50-годишният гард Петко Еленков, който е служител на частната охранителна фирма „БОС-ИТ” EООД, стрелял по момчетата с ловна пушка, а друг негов колега с пистолет.

Пристигналите на място полицаи заварили безжизненото тяло на Велин в тревата между коловозите, а Камен с огнестрелни рани по краката. Пред Дарик близки на пострадалите момчета разказаха тогава, че това е третият подобен случай в квартала. Преди година същият охранител прострелял друго момче, което обаче оцеляло след девет месеца, прекарани в кома, а разследването срещу Еленков било прекратено.

След убийството на Велин стотици роми излязоха на протест с искане за доживотна присъда за стрелеца - пазач в депото в кв. „Подуяне”.

Съдът остави в ареста охранителя който уби момче в квартал Подуяне
netinfo