Изнервени шофьори и объркан график на обществения транспорт заради натоварения трафик през Искърското дефиле. Оттам в момента преминават и тировете, пътуващи от Видин за София, заради ремонтите в участъка до Мездра. От община Своге алармират, че при падането на първия сняг обстановката ще се усложни. През дефилето,до 15 декември, е насочен и тежкотоварният трафик от прохода „Петрохан” поради въведено ограничение. „Пътна полиция” отправи апел към водачите по възможност да избягват пътуването в този участък.

„В момента по пътя Своге - Мездра преминава трафика на почти половин Европа. Това създава проблеми на нашите граждани, които недоволстват”, заяви Илия Богданов, зам.- кмет на община Своге пред NOVA.

Заради засиленият трафик е компрометирано разписанието на градския транспорт, което създава проблеми на работещите в София граждани на Своге. „Няма осигурен зелен коридор за линейките, за колите на полицията и пожарна безопасност. Ситуацията налага наличието на подобен коридор – особено за линейките. Почти невъзможно е линейка да стигне навреме за болницата и вече има поредица от сигнали”, заяви Богданов.

Друг проблем е огромното замърсяване в джобовете за почивка, което се създава от ТИР-овете. Въпреки непрекъснатото почистване, извършвано от община Своге, боклукът продължава да се трупа. „Непрекъснато предоставяме сметки на АПИ  по този повод, надявайки се те да ни ги осребрят в един момент, защото пътят е републикански. Ние обаче продължаваме да полагаме усилия за почистването, защото в условията на пандемия се опитваме да бъдем отговорни и да не допускаме допълнително разпространение на заразата”, подчерта Богданов.

Подробностите гледайте във видеото.
NOVA