Социалисти извозиха с каруца боклук, протестират заради завода за отпадъци
Социалисти извозиха с каруца боклук, протестират заради завода за отпадъци / снимки: DarikNews.bg, Надя Хамдан
Социалисти извозиха с каруца боклук, протестират заради завода за отпадъци
58927
Социалисти извозиха с каруца боклук, протестират заради завода за отпадъци
  • Социалисти извозиха с каруца боклук, протестират заради завода за отпадъци

Кон с каруца закара символично софийски боклук до несъществуващия завод за отпадъци в село Яна до София. Скечът беше организиран от общинските съветници от БСП и лидера на социалистите Сергей Станишев и имаше за цел да покаже символичен протест срещу липсата на завод в София вече години наред. На отредения терен до село Яна вече има построена пречиствателна станция, две клетки за битови отпадъци, кантар за претегляне на количествата отпадъци и административна сграда.

Инсталациите обаче не могат да заработят, преди да се построи заводът за механично и биологично третиране на отпадъците. Все още се чака одобрението на ЕК за него, защото се уточнява последният въпрос за общинското предприятие, което ще го ръководи.

Акцията целеше да покаже дългото забавяне на одобрението за построяването на завода, обясниха социалистите. На нея присъстваха жители на района между Долни Богров и Челопечене. Те споделиха притесненията си от предвижданото извозване на отпадък на площадката в Богров. Планира се това да се случи догодина след запълването на капацитета на старото сметище в Суходол до края на 2012-а. „Под претекст, че се рециклира депониран боклук, който вече е там, Столична община ще отвори с проект на стойност 40 млн. лв. сметище до къщите на хората", каза местна жителка. По думите на друга жена там се насипват много боклуци, които са в близост до вратите на хората.

Очаква се да бъде издадено комплексно разрешително от екоминистерството, за да се допусне извозването на фракциите, получени след сортирането на отпадъците. Миналата седмица от министерството заявиха за Дарик, че ще се постараят да издадат комплексното разрешително в началото на следващата година, за да не се стигне до криза с боклука. Според Сергей Станишев обаче тази криза е постоянна. „Това се дължи изцяло на не бих казал изцяло на некомпетеността на господин Борисов като кмет само. Истинската причина е, че не могат да си разделят комисионните от проекта за изграждане на завода за боклук", каза соцлидерът.

Социалисти извозиха с каруца боклук протестират заради завода за отпадъци
netinfo

Държавата е дала над 100 млн. лв. за извозването на софийски боклук в други градове на страната от 2005 година насам, изчисли Станишев. Той посети и площадката в село Долни Богров, а общинският съветник Жельо Бойчев изложи опасенията си, че все още има неизвозени 100 хил. тона бали с боклук. „Това ще бъде вторият Суходол. Вместо да се затваря и запръстява това депо, което е старо в момента, ние по същество го разриваме и отваряме", каза той.

Планира се въпросът за комплексното разрешително да бъде отнесен и до Народното събрание. Станишев пък се закани да поиска подкрепа и от Европейския парламент. Не е ясно обаче, ако комисията не позволи извозването на отпадъците в старото сметище в Богров, какво ще се случи с боклука на София от началото на следващата година.