След 2 години ремонт Централна гара официално открита и с ново лице
След 2 години ремонт Централна гара официално открита и с ново лице / БГНЕС

Официално беше открита ремонтираната Централна гара София. Рехабилитацията продължи 2 години и струваше над 62 млн. лева без ДДС. Обновената сграда вече има изцяло укрепена конструкция и нова енергоефективна изолация. Ремонтирани са пероните и са направени промени в архитектурно отношение. Един от най-големите проблеми - отоплението на чакалнята, вече е разрешен. Гълъбите, обаче, продължават да обитават Централна гара въпреки всички ремонтни дейности.

24 месеца продължи ремонтът на Централна гара София. За това време беше направена цялостна рехабилитация на сградата и пероните. Построената през 1974 г. гара е променена в архитектурно отношение, изградени са детски кът и чакалня за хора в неравностойно положение. Решен е и проблемът с отоплението на основната чакалня.

"Искахме да променим енергийната ефективност, затова фасадата изцяло се промени. Сложиха се нови алуминиеви дограми с трислойни стъклопакети, които да довеждат до запазване на температурата в цялото пространство. Цялата гара е около 12 дка площ, което само по себе си е огромно хале, което трябва да бъде отоплено. Направиха се чисто нови перонни навеси, перонните настилки са подменени. Навсякъде бе озеленено и се сложиха пейки, които дълги години гарата не бе виждала", каза Милчо Ламберев, директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

След ремонта, обаче, в гарата са останали едни от старите й обитатели - гълъбите.

"Гълъбите успяха да влязат тогава, когато фасадата беше разтворена и ние след това нямам начин да ги накараме да излязат. Те постепенно ще излязат от гарата", допълни Ламбрев.

Вече са отдадени половината от новоизградените търговски площи на гарата. Без наематели, обаче, е новоизградената мултифункционална зала, в която по първоначален план трябваше да се провеждат спортни събития и концерти. Към момента там ще тренират децата на железопътните служители.