Родители на деца от градина в столичния квартал „Младост” за втори път само за тази година имат съмнения, че децата им са натровени с храна в детското заведение.
Някои от децата са стигнали и до болница, предаде NOVA

Родителите се притесняват за здравето на децата си, защото не получават никаква информация от директора на детското заведение.

Миналата седмица това се е случило за втори път.

Обадиха ни се да дойдем да вземем децата. Аз имам двама, дойдох. Повръщаше дъщеря ми. Прибра се, цяла вечер повръща. За щастие този път мина по-леко. Предният път беше в болница”, заяви баща на близнаци от градината.

Осем деца натровени с хлор в руски басейн, 5 са в болница

Предишният път е било през март.

Тогава пак от градината се обадили на родителите да вземат децата си, защото повръщат.

„Повръщаха на фонтан. Много деца стигнаха до болница. Моят син цяла нощ повръща. Личният лекар го лекува. Тогава поискахме да разберем какво се случва. Разбрахме, че повръщат абсолютно всички – деца, персонал”, разказа разтревожена майка. „Със закъснение получихме протоколи от РЗИ и БАБХ. В единия пишеше, че няма нарушения, а във втория – че има съставен акт на градината. Потърсих контакт с г-жа Минчев, срещнахме се. Тя каза, че е запозната с казуса и има констатирана бактерия на кухненския плот”, разказа още майката.  

„Предишният път нямаше натровена храна. Вирусна инфекция беше заключението на РЗИ и БАБХ. Имаше повишена микробиология по повърхности и на уреди в кухня. Дадени са насоки”, заяви директорът на детската градина Илиана Дееничина.

„Случва се за втори път. Това е тревожно. Очакваме резултатите. Обещах на родителите след получаване на резултатите те да бъдат обявени незабавно”, заяви Мария Минчева, Столична община. Когато се видят причините, ако трябва, ще бъде наложена дисциплинарна отговорност, увери Минчева.