Ремонтът на паметника на Цар Освободител се движи в срок
Ремонтът на паметника на Цар Освободител се движи в срок / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Ремонтът на паметника на Цар Освободител се движи в срок
57591
Ремонтът на паметника на Цар Освободител се движи в срок
  • Ремонтът на паметника на Цар Освободител се движи в срок

Ремонтът на паметника на Цар Освободител се прави по проект и ще бъде изпълнен в срок. Това съобщи зам.кметът по културата на София Тодор Чобанов. Проектът е съгласуван с всички институции, а реставраторите, които работят по него вече са 11 и всичките са опитни специалисти, категоричен беше той. Ежедневно се контролира работата по реставрацията, каза още Чобанов.

Очаква се още днес да са готови различните експертизи, необходими за продължаването на ремонта.

През 1947 г. има анализ на една много авторитетна работна група, която установява, че краката на коня трябва да бъдат подменени, каза още Чобанов. „Факт е, че ние стигаме до същите изводи, до които те са стигнали. Но нашият анализ е доста по-различен, защото разполагаме с модерни технически средства. Сега се правят едни специални срезове, взимат се проби и т.н.”, обясни Чобанов.

Проф. Андрей Николов също се е подписал, че трябва да се отлеят нови крака на коня. В Коледата на 1936-а пък има и кореспонденция, подписана лично от на италианския скулптор на паметника, подписал се тогава като предан Арналдо Дзоки, каза още Чобанов. „Тази информация се съхранява в музея за история на София, тя е публична, не е секретна. Бих желал казва Арналдо, че се касае само за повърхностни напуквания. Той така коментира проблемите с фигурата”, цитира Чобанов думите на Арналдо Дзоки. 

Проектът е редовен, съгласуван с всички институции и се работи в срок, каза още Чобанов.