Разширяват метрото до Бизнес парка
Разширяват метрото до Бизнес парка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Започва строителството на нова отсечка на софийското метро от квартал „Младост 1" до Бизнес парк - София. Тя ще бъде с дължина близо 3 км и ще има три метростанции. Предвидено е да превозва по 45 000 пътници дневно. Доизграждането на метрополитена е съфинансирано от европейския съюз, предава Нова телевизия.

Изграждането на новата отсечка започва с нова метростанция между булевард „Александър Малинов" и улица „Балан". Изчисленията на Столичната община показват, че когато трасето бъде готово, то ще бъде използвано от 32 000 нови пътници и ще спести движението на 6 хиляди леки автомобили в столицата. Така трафикът само в „Младост" ще намалее с 25%. Това обаче има своята цена. За периода на строителството, гражданите ще трябва изтърпят задръствания и изкопни работи, с подразбиращите се кал и прах на и край булеварда.

„Искам да помоля хората от „Младост" за малко търпение за една година. Направена е такава организацията, че затруднението в движението да е бъде в рамките на една година", каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Натовареният булевард „Александър Малинов" ще трябва да понесе и движението на строителна техника и често затваряне на едно от двете си платна.

„Зная, че ще бъде трудно, но нека погледнат „Ломско шосе". Там направихме същото, със същия способ. Хората бяха притеснени, но в края на краищата се получи изключително добра среда", добави градоначалникът.

След ремонта, самият булевард също ще бъде разширен, обеща кмета.

На първата копка за новата станция присъстваха президента Росен Плевнелиев, министри и граждани.