Антимафиотите в София разкриха организирана престъпна група, занимаваща се лихварска дейност, рекет и принуда. От МВР потвърдиха за акцията.

До момента са задържани лидерът на престъпната група и още четирима членове. В хода на действията по разследването, при извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица, са намерени и иззети са документи и други доказателства за престъпната им дейност.

Ръководителят на групата е работел като служител в кредитната институция и лично организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, в т.ч. за отвличане.

Спецакция в Бургас: Задържаха осем души за тормоз и рекет над деца

Започнали са претърсвания на жилища и офиси в столицата, за които има съмнения, че са използвани от престъпната организация.

Установено е, че групата работи от началото на 2021 година.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 6 души за участие в организирана престъпна група
за принудително събиране на кредитни задължения, действала на територията на София.

Те са обвинени за това, че от април 2021 г., в условията на продължавано престъпление, принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

До момента са установени и разпитани пред съдия 6-има пострадали. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата задържани е наложено задържане за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.
 
БТА