/ БГНЕС
От няколко дни вече започна работа държавната приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на първия участък от третата линия на метрото. Очакваме до края на месец август първите 8 километра в участъка от „Красно Село“ до бул. „Владимир Вазов“ да бъдат пуснати в експлоатация, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по БНР.

„Това е един от дватаетапа, които изпълняваме в рамките на този програмен период, с финансирането, разбира се, от Европейската комисия, от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата“, допълни тя.

По думи на Фандъкова е готов и вторият участък на третата линия на метрото от 4 километра в район „Овча купел“, по който ще започнат единични изпитания на влаковете.

Тя каза още, че стойността на проекта е 498 милиона евро, от които 312 млн. евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия.

„Общо в двата етапа очакваме около 110 хил. пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели“, отбеляза кметът на София.
БНР