Протест пред президентството в подкрепа на министър Ненчев
Протест пред президентството в подкрепа на министър Ненчев / снимка: БГНЕС

Около стотина души се събраха пред сградата на президентството, където се провежда Консултативния съвет за национална сигурност, в подкрепа на военния министър Николай Ненчев и членството на България в ЕС и НАТО.

Демонстрантите дойдоха с плакати: „Пълна и безусловна декомунизация и лустрация"; „Стоп на руската агресия"; България силен и лоялен член на НАТО и ЕС; „НАТО - да, Путин - не"; „Браво, министър Ненчев".

За Дарик някои от дошлите пред президентството да окажат подкрепа, обясниха, че военното министерство се нуждае от по-висок бюджет, за да може държавата да разполага със силен сектор „отбрана". Коментираха, че България с поетите си ангажименти към ЕС и НАТО трябва да провежда политиката, която в момента се провежда и да не показва симпатии към Русия.

По повод на политически заявки, че България може да се превърне във фронтова държава, демонстрантите коментираха, че това са популистки изказвания и некореспондират с действителността.

Дама с флаг на Русия се опита да мине покрай протестиращите, които я посрещнаха с освирквания и възгласи: „Волен в Сибир".

Засилено е полицейското присъствие в района.

Има очаквания част от привържениците на „Атака" да излязат на контрамитинг, но засега обстановката е спокойна.