/ iStock
Акция за премахване на висящи интернет кабели от фасадите на сградите по ул. „Крум Попов“ и ул. „Милин камък“ в столичния квартал „Лозенец“ ще се състои тази събота, на 28 май, информира кметът на района Константин Павлов.

Целта на инициативата е т. нар. етажни собствености да се освободят сами от ненужните съобщителни кабели по техните фасади, а район "Лозенец" да поеме премахването и извозването на частта от кабелите, които остават да висят по уличните стълбове след прекъсването им в частните имоти.

„Ще осигурим стълби, клещи и ножици. Разчитаме и на помощ, ако някой от доброволците може да донесе такива със себе си. По отношение на безопасността, разчитаме най-вече на това кабелите да бъдат демонтирани от стопаните на частните домове - първо да бъдат отрязани откъм фасадата на етажната собственост, а след това – от общинската собственост, каквато се явяват например осветителните стълбове".

Всеки висящ кабел води до някой частен дом. Някогашните абонати на кварталните LAN мрежи могат сами да се огледат още веднъж и да се освободят от коаксиални и оптични проводници, които отдавна не ползват. Не е рядкост броят на жиците по фасадата да надхвърля няколко пъти броя на апартаментите. Разчитаме на етажните собствености сами да знаят кои кабели се ползват и кои - не - това коментира Павлов.

Районният кмет призовава към внимание по време на акцията. Ще предоставим и безконтактни фазомери за случаите, когато не сте сигурни какъв е кабелът и дали е под напрежение – винаги безопасността трябва да е на първо място, допълва той.

Сборният пункт ще е в 10:00 ч., на ъгъла на ул. „Крум Попов“ и ул. „Милин камък“.
БТА