Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ
Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ / netinfo
Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ
73023
Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ
  • Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов за пореден път категорично отказа да приеме сградата на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис III", докато не бъдат отстранени всички недостатъци. Проблемът със сградата продължава да се обсъжда чрез медиите, а конфликтът между Лалов и правосъдния министър Зинаида Златанова набира скорост през последните дни.

На нарочна пресконференция Лалов заяви, че ако щетите в новата сградата не бъдат отстранени, той ще сезира отговорните институции, които да установят дали е налице безстопанственост от страна на правосъдното ведомство.

Повод за изостряне на конфликта стана писмо на министър Зинаида Златанова, изпратено до медиите в средата на седмицата. Чрез него Златанова призовава председателя на съда Методи Лалов да приеме ремонтираната сграда на бул. „Цар Борис III" и по този начин да разреши проблема на районните магистрати, проточил се с години.

В писмото се посочва, че дефектите, които станаха повод за зрелищна разправия пред медиите в началото на май, не са в резултат на некачествен ремонт, а се дължат на превишаващо натоварване от допълнителни стелажи, докарани от ръководството на районния съд в сградата и концентрирани само в част от помещенията.

Това пък даде повод на Лалов да заяви пред медиите, че писмото на ресорния министър съдържа единствено „заяждане на дребно": „Подът бил се спукал отсега от празните стилажи, които са със смешно тегло от това, което трябва да поеме сградата. Не очаквах, че отговорът на министъра вместо да съдържа признание на очевидни факти и да посочи какви конкретни действия ще бъдат предприети от министерството, е в стил заяждане на дребно".

Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ
netinfo

Лалов заяви още, че е предупредил и премиера Орешарски, че ако проблемът не се реши, ще сезира Европейските институции: „Ще бъда принуден да потърся определени институции, компетентни в това, да вземат отношение, когато нещо е извършено некачествено, когато са разходвани пари, налице е безстопанственост. До там ли да стигнем? За такива дребни неща да се оплакваме в чужбина".

Методи Лалов посочи още, че ресорното ведомство е забравило, че изпълнителната власт обслужва съдебната, а не обратното. По думите му в концепцията от началото на мандата му е било записано, че ще реши сградния проблем на съда, а вече две години се проваля да направи това. Той допълни, че очаква следващата седмица да бъде изслушан за проблема от членовете на Висшия съдебен съвет.

Председателят на Районния съд отказва да приеме сградата на ГУСВ
netinfo