/ IStock
Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Д.Т. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у две лица, като формирал у тях неверни представи, че се казва „В.П.“ и е собственик на апартамент, който ще им отдаде под наем, по този начин им причинил имотна вреда в общ размер на 1525 лева, съобщиха от обвинението.

Б.Е. притежавал апартамент в жк „Красна поляна“, София, който решил да отдаде под наем на обвиняемия Д.Т. за периода от 1 май 2019 г. до 30 септември 2019 г. В хода на ползването на жилището Д.Т. заплатил наем за м. юни и м. юли, след което преустановил плащанията.

Впоследствие обвиняемият решил да се облагодетелства неправомерно и през август публикувал обява в интернет, че отдава под наем жилището собственост на Б.Е. На 26.08.2019г. след уговорка по телефона, И.И. посетил апартамента.

Д.Т. формирал неверни представи у него, че се казва „В.П.“, че е собственик на жилището и го отдава под наем срещу наемна цена от 500 лева. Двамата се договорили И.И. да наеме апартамента, като му заплати сумата от 1250 лева (наем и депозит). След това двамата се разбрали Д.Т. да изготви договор за наем. Още същия ден те се срещнали, И.И. предоставил на Д.Т. сумата от 1250 лева.

Веднага след това подписали договора, в който като „наемодател“ бил посочен „В.П.“. Обвиняемият предоставил на И.И. ключове като му казал, че са за „наетото“ жилище. На 31 август 2019 г. И.И. установил, че ключовете не били от „наетия“ апартамент.

Той многократно звънял по телефона на Д.Т., но обвиняемият не отговарял. И.И. се срещнал с домоуправител в кооперацията и разбрал, че собственик на жилището е друго лице.

Междувременно на 28.08.2019г. обявата била видяна и от С.С., който се свързал с обвиняемия по телефона. По същия начин Д. Т. заблудил С.С., че ще му отдаде под наем жилището срещу наемна цена от 550 лева.

В тази връзка на 30.08.2019г. двамата се срещнали, С.С. предал на обвиняемия поисканата от него сума от 275 лева. Веднага след това подписали договор за наем, изготвен от Д.Т. Двамата се разбрали С.С. да се нанесе в жилището на 04 септември 2019 г., но на посочената дата обвиняемият не осигурил достъп до жилището.

Впоследствие С.С. разбрал, че обвиняемият не е собственик на жилището. С.С. провел няколко разговора с обвиняемия и го помолил да му върне парите, но Д.Т. не го направил.

По случая било образувано досъдебно производство, спрямо Д. Т. била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои делото да продължи в съда.