Похвалиха фирмите, които чистят столицата след първия сняг
Похвалиха фирмите, които чистят столицата след първия сняг / БГНЕС

Всички фирми, ангажирани със зимното почистване на града, се справят добре с обработването на първия сняг в столицата, работата продължава. Това заяви за БТА инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат, който извършва контрола на дейността по зимното почистване на територията на Столичната община.

На урбанизираната територия на София работят общо седем фирми, които обработват съответно седем зони. Отделно още четири фирми са ангажирани с почистването на общинските и републикански пътища, отговорност на Столичната община. Агенция "Пътна инфраструктура" осигурява нужната техника за почистването на Северната скоростна тангента, прохода за Владая и Западната дъга на Околовръстния път.

Бюджетът за зимно почистване на града за 2016 г. е 20 млн. лв. От тях 15 млн. лв. са за урбанизираната територия на София, а 5 млн. лв. за републиканските пътища. От общата сума за зимното почистване на София до края на годината са останали 2,5 млн. лв. Неплатените средства на фирмите за снегопочистване през миналата зима са около 1,2 млн. лв.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова фирмите разполагат техниката си на 68 точки в града. На терен при снеговалежа бяха общо 190 машини, 89 оборудвани със смеси против заледяване. Всички машини са снабдени с GPS-система проследяване на движението им в реално време. Фирмите имат ангажимент да обработват 40 мостови съоръжения на територията на Столичната община.

Както всяка година, приоритетно се почистват улиците, по които се движи градският транспорт. Фирмите имат на разположение общо 61 малогабаритни машини за обработка на вътрешнокварталните улици. Тези машини се използват и за почистването на паркове, градини и площади.

"На много места фирмите се справиха много добре, на други позакъсняха, но крайният резултат е добър", посочи Веска Георгиева. Когато има непрекъснат снеговалеж, фирмите трябва да не допускат сняг и заледяване на пътните платна. С тази задача не са се справили две от фирмите, информира Георгиева. Едната фирма не успя да премахне снега и леда от бул. "Черни връх", заради което движението там беше спряно след намесата на Столичния инспекторат, посочи тя. На фирмата няма да бъдат платени около 1000 лева заради некачественото почистване. За цял ден беше затворен пътят Драгалевци-Алеко заради допуснато заледяване. На фирмата няма да бъдат платени над 22 000 лв. Те са обработили пътя три пъти, но некачествено, поясни Георгиева.

Тя каза още, че от началото на снеговалежа до 1 декември на фирмите, ангажирани със зимното почистване няма да бъдат платени общо 170 000 лв. поради отказ на инспекторите да дадат т.нар. регистрирано съгласие да се извършат ненужни обработки на улици през нощта. За непочистени прилежащи площи към сгради, Столичният инспекторат е издал един акт на юридическо лице в район "Люлин", три фиша по 50 лв. и 107 фиша по 10 лева, съобщи директорът на инспектората.

Георгиева информира, че всички спирки на градския транспорт са почистени много добре и за тази дейност на фирмите няма да бъдат налагани санкции. За наличие на сняг, лед, киша на пътното платно до 4 часа след регистриране на дейността в Оперативния център на Столичния инспекторат за улици, по които се движи масовия градски транспорт и от обществена значимост се изпраща съобщение за неизпълнение и се налага санкция от 500 лв. за всеки 1000 кв.м.

Похвалиха фирмите които чистят столицата след първия сняг
netinfo

Ако не се изпълни дейността по почистване се налага втора санкция с наказателен коефициент, който е различен в зависимост от дейностите по зимното поддържане. Изискванията в договорите с фирмите са спирките на градския транспорт да бъдат почистени до 7.30 ч., в противен случай глобата е 2000 лв. За натрупани снежни маси върху тревните площи и около стволовете на дърветата за всеки констатиран случай се съставя констативен протокол, а санкцията е 200 лв. при установено нарушение.

Директорът на Столичния инспекторат отбеляза, че домоуправителите трябва да са наясно с точния обхват на прилежащите територии към жилищните сгради, за да могат да организират почистването им при зимни условия. Отговорност на обитателите е да обработят площадките, стълбите и тротоарите около на блока.

"Имаме стотици сигнали всяка зима, че не са почистени стълбите и площите около блока. Когато обаче направим проверка на място, се оказва, че тази работа е трябвало да бъде свършена от живеещите в блока", отбеляза Георгиева. Тя подчерта, че санкциите са стриктно разписани в техническите условия на договорите с фирмите. Столичният инспекторат трябва да ги прилага стриктно и законосъобразно.