/ Снимка: Георги Димитров
Столичният общински съвет (СОС) реши президентът Петър Стоянов (1997 - 2002) да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на София".

Званието „почетен гражданин“ ще получат още - проф. Михаил Неделчев и Асен Шопов.

Петър Стоянов е изтъкнат български политик, оставил ярка следа в най-новата ни история, а тази година, на 25 май, ще отпразнува своята 70-годишнина. Освен с категоричната си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, Петър Стоянов ще бъде запомнен с острата си нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт, както и с усилията си за опазване на върховенството на закона и правата на гражданите, посочват в мотивите на доклада вносителите – кметът Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на комисията по култура - Малина Едрева, и секретарят на Столичната община Венера Милова, информират от СОС.

По повод своя 80-годишен юбилей, титлата „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време. Автор е на десетки книги, студии, монографии, активно публикува статии и рецензии в периодичния печат. Преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет от 1974 г., доцент, професор, от 2010 г. е почетен професор на НБУ, където е дългогодишен ръководител на Департамент „Нова българистика“.

Общинските съветници гласуваха и званието „Почетен гражданин“ да бъде присъдено и на режисьора Асен Шопов. В над половин вековната театрална дейност на Шопов фигурират над 100 постановки реализирани на столична и извънстолична сцена, както и два игрални филма. През годините режисьорът остава верен на собственият си стил и избира сериозни текстове, чрез които търси отговорите на въпросите сред зрителите.
БТА