Още 40 000 тона столичен боклук ще заминат за депото в Ловеч
Още 40 000 тона столичен боклук ще заминат за депото в Ловеч / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Още 40 000 тона столичен боклук ще заминат за депото в Ловеч
55285
Още 40 000 тона столичен боклук ще заминат за депото в Ловеч
  • Още 40 000 тона столичен боклук ще заминат за депото в Ловеч

Нови 40 хил. тона балирани отпадъци ще бъдат извозени от София в депото в Ловеч. Споразумението беше разгледано и гласувано в комисията по екология в СОС. Общината плаща по 23 лв. за всеки тон балиран отпадък, който се изпраща в ловешкото депо. Изпълнението на задачата ще се извършва от Чистота Искър и наетия от нея подизпълнител. След извозването на тези отпадъци в София ще останат още около 30 хил. тона бали, обясни Петър Трайков от дирекция "Управление на отпадъците" в общината.

По думите на Трайков поетапно проблемът върви към окончателното му разрешаване. През периода от 2007 година до сега са били извозени около 530 000 тона балирани отпадъци на депа, които са изградени на територията на различни общини – Силистра, Ловеч, Карлово, Цалапица, Харманли. В резултат и на усилията, които Столично община полага по разрешаването на проблема, ЕК е прекрати наказателната процедура, стартирана през 2007 година за неспазнане на евродиректива.

Според техническата възможност на депото в Ловеч то има възможност да приема между 150 и 300 тона на ден от столичния боклук, което означава, че количеството от 40 000 тона би трябвало да се приеме за период между три и шест месеца след сключване на споразумението.