/ БГНЕС
Върховният касационен съд (ВКС) постанови окончателни присъди на двамата обвиняеми за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Александър Георгиев ще изтърпява наказание "лишаване от свобода" за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години.

С Решение № 427/16.11.2023 г. по наказателно дело тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението по в.н.о.х.д. № 84/2016 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно.

Връщат за ново разследване убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина

Настоящото производство е образувано, след като с решение на ВКС, инициирано по искане на главния прокурор въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова с/у България“, е отменено влязлото в сила решение на ВКС и е възобновено наказателното производство срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов през 2008 г.

С присъда на Софийския градски съд подсъдимите са признати за виновни в това, че на 30.09.2008 г. в Борисовата градина в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Михаил Стоянов, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. На Александър Георгиев е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав Кирчев, извършил деянието като непълнолетен, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 10 месеца. С въззивното решение на САС присъдата е изменена, като са увеличени размерите на наказанието „лишаване от свобода“ – на Александър Георгиев на 15 години, а на Радослав Кирчев на 6 години. С решението по к.н.д. № 1258/2017 г. на ВКС е изменен съдебният акт на САС и наказанията са намалени на „лишаване от свобода“ за срок от 10 години за Георгиев и „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца за Кирчев.