Общинарите обсъдиха идеята за по-нисък туристически данък в София
Общинарите обсъдиха идеята за по-нисък туристически данък в София / снимки: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Общинарите обсъдиха идеята за по-нисък туристически данък в София
48345
Общинарите обсъдиха идеята за по-нисък туристически данък в София
  • Общинарите обсъдиха идеята за по-нисък туристически данък в София

Предложението за въвеждане на по-нисък туристически данък в София предизвика дебати сред общинските съветници от комисията по финанси и бюджет в общината. Съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев аргументира предложението си с това, че бизнесът и хотелиерите са прекомерно натоварени финансово.

В началото на годината от Столичната община въведоха туристически данък, с цени между 0,60 лв. и 3 лв. за нощувка, в зависимост от категорията звезди на туристическия обект. В доклада на Стойнев се предвижда от догодина данъкът да бъде между 0,40 лв. и 1,20 лв. на нощувка, в зависимост от категорията.

Туристическият данък в момента натоварва прекомерно бизнеса и хотелиерите. Още повече, че туризма е приоритет за страната. Хотелите плащат на общината данък сгради, такса смет и осигуряват работни места”, обясни той.

„Затова в началото на годината, когато бяхме беше въведен този данък за първи път, направихме работна група със заповед на кмета, която заедно с представители на хотелиерските асоциации и хората от този бранш обсъждахме различните варианти. В крайна сметка работната група предложи тези нива на данъка - от 0,40 до 1,20 лв. тези нива бяха подкрепени от Съвета по туризъм. Сега внасям доклада, който трябва да бъде приет до края на годината или отхвърлен от Общинския съвет”, коментира още Стойнев.