Няма проект за нов гробищен парк в София
Няма проект за нов гробищен парк в София / Sofia Photo Agency, архив
Няма проект за нов гробищен парк в София
57999
Няма проект за нов гробищен парк в София
  • Няма проект за нов гробищен парк в София

Софийските гробища в Малашевци ще бъдат разширени с 54 дка, за да се избегне недостиг на места. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на питане от общинския съветник от БСП Росен Малинов. Тя обясни, че освен местата в Бакърена фабрика, гробищни места има все още и в Малашевци на отчуждените парцели.

Малинов изрази притесненията си от криза с гробищните места в София, а в отговор кметът каза, че въпросът се следи ежегодно. Все още обаче няма проект за нов гробищен парк, както е предвидено в Общия устройствен план на града.

В Бакърена фабрика има над 50 дка за отчуждаване и гробищният парк ще се напълни, изчисли Росен Малинов и настоя да се пресметне докога ще стигнат местата там. А междувременно няма реална подготовка за нов гробищен парк на София, каза още Малинов: „Трябва да имаме не само проект, трябва да имаме проучване, план и т.н - неща, които са ясни и са описани".

Той апелира в проектобюджета за 2013 година да има повече средства за проектиране на ново гробище, за отчуждаване на земи и други дейности в областта: „Никой от нас не желае да попадне в каквато и да е криза - боклучена, кучешка или някаква друга. Реален проблем съществува и трябва да намерим адекватно решение".

Всяка година се залагат пари в бюджета за отчуждение на нови парцели, но трайно решение наистина е изграждането на нов гробищен парк, каза Йорданка Фандъкова: „В общия устройствен план са заложени два гробищни парка. Ние акцентираме върху единия, защото там и хората са най-чувствителни".

Погребалните услуги в София ще се извършват само от фирми и организатори с образователен ценз. Това реши още СОС днес. В момента само петима-шестима организатори от около 200 агенции имат образователен ценз и познават ритуалите и начините за погребение. Очаква се промяната да влезе в сила след една година, за да може в този срок всеки, който иска да получи съответния сертификат.

Малинов постави и въпроса за непогасените заеми на Столичната община. Той посочи, че общината дължи около 15 млн. лв. заеми от общинския гаранционен фонд за различни дейности, но няма погасителен план за тях. В отговора до съветника кметът Йорданка Фандъкова посочва, че общината дължи на фонда 13 250 лв., които са изразходвани с решения на СОС и са одитирани и заверени от Сметната палата.

Общината не може да върне изцяло или в кратък срок целия заем, но това ще става поетапно и ще започне догодина, каза още Фандъкова. Заемът от 8 млн. лв. пък ще бъде върнат от ЦГМ, след като получи кредита от ЕБВР.